Londra merkezli Henley Passport Index 15 Kasım 2023 verilerine göre dünyanın en güçlü pasaportu sıralmasında vizesiz gidilebilen 193 ülkeyle Singapur birinci olurken, 192 ülkeyle Japonya ikinci sırada yer aldı. 2018 yılından beri birinci sırada yer alan Japonya sadece bir ülkeyle ikinci sıraya gerilemiş gözükse de dünyanın en güçlü pasaportlarından biri olduğu tartışmasız bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır.
Dünyanın en güçlü pasaportlarından biri olan Japon pasaportuna sahibi olmak uzun yıllar gerektirse de Japonya’daki normal eğitim ve kariyer yaşamınıza devam ederek Japon vatandaşlığına başvuru hakkı kazanabilir ve Japon pasaportuna sahip olabilirsiniz.
Bu yazımızda sizlerle dünyanın en güçlü pasaportlarından biri olarak Japon pasaportu sahibi olmak için gereken şartları paylaşacak ve Japon vatandaşlığı başvuru süreci hakkında sizlere kamsamlı bilgiler vereceğiz. Japonya’daki eğitim ve kariyer hayatınızın başlangıcı, Japon vatandaşlığı başvuru sürecinin de başlangıcı anlamına geldiği için en baştan beri Japon vatandaşlığına başvuru yapma hedefiyle yola çıkarsanız ilerisi için kendinizi rahatlatmış olursunuz.
Bu yazı Japonya’da vatandaşlık hakkı kazanmış kişilerin tecrübelerine dayanarak hazırlanmış olup, güncel bilgiler içermektedir. İhtiyacınız olan tüm bilgiler bu yazıda özetlendiğinden, bu yazıyı bir kere okumadan Japon vatandaşlığına başvuru yapmamanızı tavsiye ediyoruz!
- Japon vatandaşlığı başvurusu ile ilgili istatiksel veriler
- Japon vatandaşlığına başvuru şartları
- Japon vatandaşlığı başvuru süreci
- 1. Hukuk İşleri Bürosu’ndan randevu alın
- 2. Gerekli belgeleri hazırlayın
- 3. Belgeleri Hukuk İşleri Bürosuna teslim edin
- 4. Hukuk İşleri Bürosu’nda mülakat
- 5. Belgelerin Adalet Bakanlığı’na gönderilmesi
- 6. Türk vatandaşlığından çıkma izin belgesine başvurun
- 7. Resmi gazete bildirimi (vatandaşlık izni alınması durumunda)
- 8. Hukuk İşleri Bürosu’ndan yeni kimlik bilgilerinizi alın
- 9. Türk vatandaşlığından çıkış ve mavi kart başvurusu
- Japon vatandaşlığına başvuru hakkında sıkça sorulan sorular
- Son söz
Japon vatandaşlığı başvurusu ile ilgili istatiksel veriler
Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre 2022 yılında toplamda 9,023 başvuru yapılmış olup, başvuranlardan 7,059 kişi Japon vatandaşlığına kabul izni aldı. 1,964 kişinin başvuru ise çeşitli nedenlerle red edildi.
2022 yılında Japon vatandaşlığına kabul izni alan yabancı uyruklu nüfus içersinde ilk sırayı Güney Kore vatandaşları aldı. Güney Kore’yi, Çin ve Vietnam vatandaşları izledi.
Japon vatandaşlığına başvuru şartları
Aşağıda belirteceğimiz şartlar Japonya’da vatandaşlığa kabul için gerekli olan asgari şartlardır. Bu şartları yerine getirmeyenlerin vatandaşlığa kabul edilmesine izin verilmez. Aşağıdaki şartları yerine getirseniz de, bunun vatandaşlığa mutlak olarak kabul edileceğiniz anlamına gelmediğini unutmayın! Vatandaşlığa kabul konusunda takdir yetkisi Adalet Bakanı’na aittir. Gelin şimdi bu şartları teker teker ayrıntılı olarak inceleyelim.
1. İkamet şartı
Başvuru sahibi sürekli olarak en az 5 yıl yasal bir vize ile Japonya’da yaşamış olmalıdır.
Bazı özel durumlar için sürekli ikamet süresi şartı gevşetilir.
2. Yetkinlik şartları
En az 18 yaşında ve kendi ülkenizin yasalarına göre reşit olmalısınız.
3. Ahlaki ve davranışsal standartlar ile ilgili şartlar
Japon vatandaşlığına başvuru yapabimeniz için asgari olarak yerine getirmeniz gereken bir kısım ahlaki ve davranışsal standartlar bulunmaktadır.
Vergi ödemek
Ödenecek vergiler başvuru sahibinin şirket çalışanı olması, şirket yöneticisi olması ya da freelancer olarak çalışmasına bağlı olarak farklılık gösterir. Eğer bir şirkette çalışıyorsanız vergileriniz otomatik olarak maaşınızdan kesileceğinden çok düşünmenize gerek yok ancak kendi şirketiniz varsa ya da freelancer olarak çalışıyorsanız ödemeniz gereken vergiler bir şirket çalışanından farklıdır ve kendiniz ödemeniz gerekir.
Japonya’da şirket çalışanlarının ödediği vergiler ile ilgili olarak aşağıdaki yazımıdan faydalanabilirsiniz↓↓↓
Sosyal sigorta primlerini ödemek
Son bir yıl içersindeki sosyal sigorta primlerini ödeme durumunuz incelenir. Vergi de olduğu gibi başvuru sahibinin statüsüne göre ödemesi gereken sigorta primleri değişiklik gösterir. Eğer bir şirkette çalışıyorsanız sosyal sigorta primleriniz otomatik olarak maaşınızdan kesileceğinden çok düşünmenize gerek yok ancak kendi şirketiniz varsa ya da freelancer olarak çalışıyorsanız ödemeniz gereken sosyal sigorta primleri bir şirket çalışanından farklıdır ve kendiniz ödemeniz gerekir.
Japonya’da şirket çalışanlarının ödediği sosyal sigorta primleri ile ilgili olarak aşağıdaki yazımıdan faydalanabilirsiniz↓↓↓
Sabıka kaydınızın olmaması
Daha önce herhangi bir mahkumiyetinizin veya sabıka kaydınızın olmaması gerekir.
Trafik suçu işlememiş olmak
Vatandaşlık başvurusu sırasında son 5 yıla ait trafik suçlarınız kontrol edilir. Park ihlalleri gibi küçük suçlar başvurunuzu çok fazla etkilemeyecektir, ancak ehliyetiniz alkollü araç kullanma ya da diğer suçlar nedeniyle askıya alınmışsa, başvurmadan önce biraz daha beklemeniz tavsiye edilir.
Ekonomik yeterlilik şartı
Başvuru sahibinin Japonya’da istikrarlı bir gelire sahip olması gerekmektedir. Bu şart birlikte yaşam sürdürdüğünüz akrabalar bazında değerlendirilir. Sizin herhangi bir geliriniz olmasa da eşinizin bir aileyi geçindirecek kadar istikralı bir geliri varsa vatandaşlığa başvuru yapabilirsiniz.
Başvuruda esas olan ne kadar birikiminiz olduğu değil, istikrarlı bir gelirinizin olmasıdır. Aksine, çok büyük birikiminiz olsa ancak hiç geliriniz yoksa, başvuruda sorun yaşama ihtimaliniz çok yüksektir.
Çoklu vatandaşlığı önleme şartı
Japonya’da birden fazla vatandaşlığa izin verilmemektedir ve vatandaşlığa kabul edilmek için başvuranların kendi ülkelerinin vatandaşlığından feragat etmeleri gerekmektedir. Vatansız kalmamak için Japon vatandaşlığına kabul izni aldıktan sonra kendi ülkenizin vatandaşlığından çıkma izni alırsınız. Japon vatandaşlığına kabul edildikten sonra kendi ülkenizin vatandaşlığından kesin çıkış yaparsınız. Vatandaşlıktan çıkış prosedürü ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Türkiye ile ilgili işlemlerle ilgili yazının ilerleyen kısımlarında bilgi verilecektir.
Anayasaya uyma şartı
Japon hükümetinin şiddet yoluyla yıkılmasını planlayan veya savunan ya da böyle bir örgüt kuran veya böyle bir örgüte katılanların vatandaşlığa kabul edilmesine izin verilmez.
Japonca yeterlilik şartı
Bu şart kanunla belirlenmemiştir, ancak sizin de takdir edeceğiniz gibi Japonya’da bir Japon olarak yaşamak için gerekli bir beceridir. Kanunla belirlenmediği için, Japonca dil yeterliliği için net bir standart yoktur, ancak ilkokul üçüncü sınıf öğrencisi düzeyinde okuma ve yazma bilmek şarttır.
Başvuru süresince Adalet Bakanlığı’nın size atadığı görevliyle Japonca iletişim kurmanız ve mülakatlarda Japonca konuşmanız gerekecektir. Herkese yönelik uygulanan bir uygulama olmasa da Adalet Bakanlığı’nın görevlisiyle iletişiminiz sırasında Japonca seviyeniz ile ilgili endişeye sevk eden bir davranışınız olursa, Japonca seviyenizi ölçmek için yazılı bir sınava tabi tutulabilirsiniz.
Japon vatandaşlığı başvuru süreci
Japon vatandaşlığına başvuru süreci ikamet ettiğiniz bölgedeki Adalet Bakanlığı’na bağlı 法務局、ほうむきょく、houmukyoku (Hukuk İşleri Bürosu) tarafından yürütülür. Başvuru süreci başvuru yaptığınız Hukuk İşleri Bürosu’na göre farklılık gösterebilir. Biz bu yazıda sizlere genel süreç hakkında bilgi vereceğiz.
1. Hukuk İşleri Bürosu’ndan randevu alın
Japon vatandaşlığına başvurmak istiyorsanız öncelikli olarak yaşadığınız bölgedeki Hukuk İşleri Bürosu’ndan randevu alarak Japon vatandaşlığına başvuru ile ilgili danışmak istediğinizi bildirin.
Hukuk İşleri Bürosu ile olan ilk görüşmenizde görevli memur başvuru şartlarını karşılayıp karşılamadığınızı anlamak amacıyla geçmişiniz, mevcut durumunuz, aileniz ve iş durumunuz hakkında çeşitli sorular sorar. Görevli memur sizin bu sorulara verdiğiniz yanıtlara göre hazırlamanız gereken belgelerle ilgili size rehberlik eder. Görüşme sonunda size gerekli belgelerin bir listesi ve başvuru formu verilir.
2. Gerekli belgeleri hazırlayın
Bu aşama vatandaşlık başvurusunun en zor kısmıdır. Japonya’daki işvereninizden, yerel makamlardan ve kendi ülkenizden alacağınız belgelerin yanı sıra kendi hazırlayacağınız belgeler de dahil olmak üzere çok sayıda ve çeşitte belge gereklidir. Yabancı dildeki belgelerin Japonca’ya tercüme edilmesi gerekmektedir. Tercümeyi kendiniz yapabilirsiniz ancak tercüme ettiğiniz belgenin altına kim tarafından ne zaman tercüme edildiğini not etmeniz gerekir.
Belgeler hazır olduğunda tekradan Hukuk İşleri Bürosu’ndan randevu alarak belgeleri kontrol ettirmeniz gerekir. Tüm belgeleri eksiksiz olarak hazırlamış iseniz başvurunuz kabul edilecektir, aksi takdirde eksik belgeleri tekrardan toplamanız ve gerekli düzeltmeleri yapmanız gerekir. Bu süreç, tüm belgeleriniz kabul edilene kadar tekrarlanır.
Gerekli belgeler çalışma statünüze, medeni halinize, bir Japon ile evli olup olmamanıza ya da vatandaşı olduğunuz ülkeye göre değişiklik gösterir. Biz bu yazıda bekar bir Türk bireyini ele alarak gerekli belgeleri aşağıda listeler halinde size sunacağız.
Hukuk İşleri Bürosu tarafından size verilecek belgeler
Hukuk İşleri Bürosu’na gittiğiniz ilk randevuda size doldurmanız için Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanmış birçok belge teslim edilir.
Japonya içersinden temin edilecek belgeler
Başvuru için mezun olduğunuz okuldan, ikamet ettiğiniz belediyeden ve emniyet müdürlüğünden temin etmeniz gereken belgeler vardır.
Türkiye’den temin edilecek belgeler
Türkiye’den temin edilecek belgeleri elçilik üzerinden alabilir ya da Türkiye’de buluduğunuz bir zaman diliminde kaymakamlıktan kendiniz alabilirsiniz. Ayrıca, bu belgeleri aileniz sizin adınıza da temin edebildiği için, Türkiye’den ailenize aldırtıp posta yoluyla göndertebilirsiniz.
3. Belgeleri Hukuk İşleri Bürosuna teslim edin
Yukarıda da belirttiğimiz gibi tüm belgelerinizi toparladıktan sonra Hukuk İşleri Bürosu’ndan randevu alıp kontrol ettirmeniz gerekir. Belgelerinizde eksik yoksa belgeleriniz resmi olarak işleme alınır ve sizin için vatandaşlık başvurunuzu takip edecek olan sabit bir görevli atanır. Bundan sonraki aşamalarda vatandaşlık başvurusuyla ilgili duyurular bu görevli tarafından yapılır. Ayrıca, vatandaşlık başvuru süreciyle ilgili aklınıza takılan bir durum olduğunda sorumlu görevliyi arayarak soru sorabilirsiniz.
4. Hukuk İşleri Bürosu’nda mülakat
Japon vatandaşlığı başvurunuzun resmi olarak işleme alınmasından yaklaşık 2-3 ay sonra, Hukuk İşleri Bürosu’ndaki sizden sorumlu olan görevli bir mülakat ayarlamak için sizinle irtibata geçecektir.
Mülakatta size başvuru belgelerinizi teyit amaçlı sorular ve Japon vatandaşlığına başvuru sebepleriniz hakkında sorular sorulur. Ortalama 1 saat sürer, ancak eksiksiz ve anlaşılır belgeler teslim etmiş iseniz 15 dakikada da bitebilir.
Eğer evliyseniz, eşinizle mülakata katılmanız gerekir.
5. Belgelerin Adalet Bakanlığı’na gönderilmesi
Hukuk İşleri Bürosu’ndaki görevli kişi koşulların karşılandığına karar verirse, belgeler Hukuk İşleri Bürosu’ndan Adalet Bakanlığı’na gönderilir ve burada belgeleriniz ayrıntılı olarak incelenir. Japon vatandaşlığına uygun bulunursanız Türk vatandaşlığından çıkma izin belgesi almanız istenen Talimatname (指示書、しじしょ、Shijisho) adlı belge posta yoluyla size gönderilir. Belgelerin Adalet Bakanlığı’na gönderilmesinden Japon vatandaşlığına uygun görüldüğünüze dair haber gelmesi yaklaşık 6 ay sürer, ancak bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Belgelerin resmi işleme alınması ~ Hukuk İşleri Bürosu’nda mülakat → 2 Ay
Hukuk İşleri Bürosu’nda mülakat ~ Japon vatandaşlığına uygun görüldüğünüze dair haber gelmesi → 6 Ay
*Yukarıda belirtilen süreler ortalama sürelerdir. Kişisel durumunuza göre ya da Adalet Bakanlığı’nın yoğunluk durumuna göre değişkenlik gösterebilir.
6. Türk vatandaşlığından çıkma izin belgesine başvurun
Türk vatandaşlığından çıkma izin belgesini alabilmek için Tokyo Büyükelçiliği üzerinden posta yoluyla ya da elçiliğe bizzat giderek Japonya vatandaşlığı alabilmek amacıyla Türk vatandaşlığından izinle çıkma başvurusu yapmanız gerekmektedir.
- QTürk Vatandaşlığından izin almak suretiyle çıkma başvurum ne kadar sürede sonuçlanır?
- A
İlgiliye ait başvuru belgelerinin Genel Müdürlüğümüze ulaştığı tarih itibariyle en geç 3 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. (Kaynak: Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü websitesi)
7. Resmi gazete bildirimi (vatandaşlık izni alınması durumunda)
Türk vatandaşlığından çıkma izin belgesini sizden sorumlu olan Hukuk İşleri Bürosu’ndaki görevliye gönderdikten kısa bir süre sonra Adalet Bakanı vatandaşlık kabul izninizi onaylar. Japon vatandaşlığına kabul edilenlerin listesi Resmi Gazete (官報)‘de yayınlanır. Resmi gazetede isminiz yayınlandıktan sonra resmi olarak Japon vatandaşı olursunuz.
8. Hukuk İşleri Bürosu’ndan yeni kimlik bilgilerinizi alın
Resmi Gazete‘de isminiz yayınlandıktan sonra Hukuk İşleri Bürosu’ndaki sizden sorumlu görevliden yeni kimlik bilgilerinizi almanız için telefon ile haber verilir. Hukuk İşleri Bürosu’nda “帰化者の身分証明書、vatandaşlığa kabul edilen kişinin kimlik belgesi” adlı bir belge verilir. Bu belgeyle ikamet ettiğiniz belediyede nüfus kütük kaydı yaptırırsınız.
9. Türk vatandaşlığından çıkış ve mavi kart başvurusu
Türk vatandaşlığından kesin çıkış yapabilmek için elçiliğe giderek Türk vatandaşlığından çıkma belgesi almanız gerekir. Bu belgeyi aldıktan birkaç gün sonra mavi kart başvurusu yapabilirsiniz.
Türk vatandaşlığından çıkma belgesi alın
Japon pasaportu aldıktan sonra Türk vatandaşlığından çıkma belgesi almak için elçiliğe gitmeniz gerekmektedir. Gerekli belgeleri teslim ettikten sonra o gün içersinde Türk vatandaşlığından çıkma belgesini teslim alabilirsiniz. Elçiliğin sisteminde bir sorun yoksa 30 dk. ~ 1 saat içersinde işleminiz gerçekleştirilir.
Mavi kart başvurusu
Türkiye’de kazanmış olduğunuz hakları yitirmemek için mavi kart başvurusu yapmanız gerekir. Posta ile yapılmaz, bizzat elçiliğe giderek başvuru yapmanız gerekir.
Başvuru yaptıktan belirli bir süre adresinize posta ile mavi kartınız teslim edilir.
Japon vatandaşlığına başvuru hakkında sıkça sorulan sorular
- QJapon vatandaşlığı başvuru süreci toplamda ne kadar sürer?
- A
Belgeleri toparlama aşamasını da katarsak minumum 1 yıl sürer. Kişisel durumunuza bağlı olarak bu durumunuza bağlı olarak 2-3 yıla kadar uzayabilir.
- QJapon vatandaşlığı başvuru sürecini uzatan faktörler nelerdir?
- A
Aşağıdaki durumlarda yeni belgeler hazırlamanız gerektiği için başvuru süreciniz uzar.
- Adres değişikliği
- Evlenme
- Çocuk sahibi olma
- Doğum, ölüm, boşanma, evlilik gibi durumlar ile meydana gelen ailenize ait nüfus kütüğüne kayıtlı bilgilerde değişim olması
- Yasalara aykırı davranış (Ağır bir suç işlerseniz başvuru süreciniz tamamen sonlandırılır)
- İş değiştirme
- QJaponya’da kalıcı oturum sahibi olmak başvuru sürecini pozitif etkiler mi?
- A
Kalıcı oturum sahibi olanların başvuruları çok hızlı bir şekilde ilerler. Ancak kalıcı oturum almak için gereken başvuru da çok zahmetli bir başvuru olduğundan, vatandaşlığa başvuru şartlarını sağlıyoranız direkt olarak vatandaşlığa başvuru yapmanızda fayda var.
Son söz
Bu yazımızda sizlere kapsamlı olarak Japon vatandaşlığı başvuru sürecini tecrübeye dayanan güncel bilgilerle aktarmaya çalıştık. Japon vatandaşlığı başvuru süreci tonlarca belge toplamanız gereken çok uzun ve zahmetli bir süreç olsa da, dünyanın en güçlü pasaportlarından birine sahip olmanının kapılarını size açan, getirileri yüksek olan bir fırsattır. Japonya’ya eğitim ve kariyer hedefiyle gelen okurlarımız, en baştan Japon vatandaşlığına başvuru şartlarının bilincinde olarak hareket ederlerse en kısa sürede Japon vatandaşlığına başvuru hakkını kazanacaklardır.
Bu uzun ve zahmetli süreçte aklınıza takılan sorular olursa hiç çekinmeden bize sorabilirsiniz. Bize sosyal medya üzerinden ya da aşağıdaki iletişim formundan ulaşabilirsiniz.
Bu yazıyı okuyarak Japon vatandaşı olduktan sonra bize de haber vermeyi unutmayın!
Çalışmalarımızı beğeniyor ve daha da büyüyerek devam etmesini istiyorsanız, bir kahve alarak bize destek olabilirsiniz.