YaşamBireysel Finans

Furusato Nozei Nedir? Nasıl Yararlanılır?

furusato-nozei-nedir-nasil-yararlanilir Yaşam

Japonya’da şirketlerde çalışıp gelir sahibi olanlar en az bir kere de olsa 「Furusato Nozei」 kelimesini duymuştur. Japonya’da yerel yönetimlerdeki ekonomiyi canlandırmak adına ortaya çıkan bu sistem hiçbir risk almadan ödemeniz gereken vergiyi bağış yaparak hediye ürünler elde etmenizi sağlayan, kullanmamak için hiçbir sebebinizin olmadığı çok karlı bir sistemdir.

  1. Furusato Nozei nedir?
  2. Furusato Nozei’den nasıl yararlanılır?
  3. Furusato Nozei’den yararlanmak için kullanabileceğiniz tavsiye portal web siteleri
  4. Furusato Nozei ile ilgili olarak dikkat etmeniz gereken hususlar

Furusato nozei nedir?

Furusato Nozei, ödemek zorunda olduğunuz verginin bir miktarını önceden yerel yönetimlere bağış yapıp, bu bağış miktarının (toplam bağış tutarı ー ¥2000) gelir ve ikamet vergisinden düşüldüğü bir sistemdir.

Yerel belediyeler daha çok bağış toplayabilmek için bağış yaptığınız miktarın %30’una denk gelecek şekilde bağış yapan kişilere hediye ürünler gönderir. Bu hediye ürünler arasında bağış yaptığınız bölgeye ait yöresel yiyecek ve içeceklerden tutun elektronik eşya ve tatil hediye çekine kadar aklınıza gelebilecek her türlü ürün ve servis mevcuttur.

Furusato Nozei ile kendi verginizle istediğiniz bölgeye bağışta bulunabilir ve bağışınızın kullanılmasını istediğiniz alanı seçebilirsiniz. Bu bağışların ne tür alanlarda kullanıldığını görmek istiyorsanız tıklayın.

Sponsored link

Furusato nozei’den nasıl yararlanılır?

Japonya’da birçok kişi Furusato Nozei’nin çok karışık ve uğraştırıcı bir sistem olduğunu düşünüp yararlanmaktan vazgeçmekte. İçişleri ve Haberleşme Bakanlığı’nın verilerine göre Furusato Nozei’den yararlanma oranı 2021’de sadece %13.2.

Halbuki Furusato Nozei’den yararlanmak uzaktan göründüğü gibi karışık ve uğraştırıcı bir işlem gerektirmiyor. İnternette alışveriş yapar gibi bağışınızı yapıyorsunuz ve 1 saatinizi dahi almayacak bir işlemle vergi indiriminden yararlanmak için gerekli işlemleri yaparak on binlerce yeninizin cebinizde kalmasını sağlıyorsunuz.

1- Bağış limitinizi hesaplayın

Furusato Nozei ile sınırsız bağış yapıp hediye ürünlerden yararlanabilirsiniz ancak yaptığınız bağışı miktarını verginizden düşebileceğiniz bir limit vardır. Bu limit yıllık toplam maaşınıza ve aile yapınıza bağlı olarak değişir. Bu limiti öğrenmek için Rakuten Furusato Nozei simülatörünü kullanabilirsiniz.

Rakuten Furusatou Nozei simülatörü

2- Furusato Nozei portal web siteleri üzerinden hediye ürünlerden yararlanmak için bağış yapın 

Furusato Nozei hediye ürünlerinin listelendiği portal web siteleri üzerinden hediye ürünlerinizi seçerek bağışınızı yapın. Özellikle bağış yapmak istediğiniz bir yerel yönetim varsa o yerel yönetimin hediye ürünlerinden de seçebilirsiniz. Bağış limitinizi doldurmak için birden fazla hediye ürün seçmeniz mümkündür. Japonya’da en çok kullanılan Furusato Nozei portal web siteleri aşağıdaki gibidir.

Furusato Nozei portal web siteleri

Furusato Nozei ne zaman yapılır?

Furusato Nozei bağışları tüm yıl boyunca kabul edilir. 1 Ocak – 31 Aralık 2022 tarihleri arasında yaptığınız bağış 2022 yılına ait gelir vergisinden ve 2023 yılında ödeyeceğiniz ikamet vergisinden düşülür.

3- Hediye ürünlerinizi ve bağış makbuzunuzu alın

Bağışınızı yaptıktan belirli bir süre sonra yerel yönetimler tarafından hediye ürününüz ve bağış makbuzunuz gönderilir.

4- Vergi indiriminden yararlanabilmek için gerekli işlemleri yapın

Bağış işleminiz bittikten sonra vergi indiriminden faydalabilmek için bir kısım işlemler yapmanız gerekiyor. Bu işlemleri yapmadığınız taktirde sadece bağış yapıp hediye ürün almış olursunuz, vergi indiriminden yararlanamazsınız.

Vergi indirimlerinden yararlanmak için 2 yöntem vardır: Kakuteishinkoku (vergi beyanı) ve Wan sutoppu tokurei seido (One-stop special system)

Kakuteishinkoku (vergi beyanı)

Eğer Japonya’da bir şirkette çalışarak elde ettiğiniz gelirin dışında bir geliriniz varsa ya da kendi işinizi yapıyorsanız vergi beyanı yapmanız gerekiyor. Vergi beyanı yapanlar vergi beyanı sırasında bağış yaptıklarını bildirerek Furusato Nozei’nin vergi indiriminden yararlanabilirler.

Vergi beyanı ne zaman yapılır?

Yıllık gelirin vergi beyanı bir sonraki yıl 16 Şubat ~ 15 Mart tarihleri arasında yapılır.

Wan sutoppu tokurei seido (One-stop special system)

Eğer bir şirkette çalışıyorsanız ve vergi beyanı yapmayacaksanız bu yöntemi kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Vergi beyanı yapmaya göre çok daha pratik bir yöntem. Bu yöntemde yerel yönetimlerin size göndereceği 「寄附金税額控除に係る申告特例申請書」adlı belgeyi doldurup 「My number card fotokopisi」ile birlikte belirttikleri adrese postalamanız yetiyor. Postalayacağınız zarfı pul yapıştırılmış olarak size ilettikleri için sadece gerekli beşgeleri zarfın içine koyup posta kutusuna atmanız yeterli.

Bu yöntem ile vergi indirmine başvuracaksanız Furusato Nozei portal web sitesi üzerinden bağış yaparken belirtmeniz gerekiyor.

「寄附金税額控除に係る申告特例申請書」doldurma örneği (1-2 dk.)

Wan sutoppu tokurei seido’yu kullanarak en fazla 5 yerel yönetime bağış yapabilirsiniz. 6 ve üzeri yerel yönetime bağış yaptığınız durumda kakuteishinkoku (vergi beyanı) yapmanız gerekir.

Kakuteishinkoku (vergi beyanı) ya da Wan sutoppu tokurei seido (One-stop special system)ile vergi indirimi başvurusu yapma arasında vergi inidirim miktarı açısından fark var mıdır?

Çok küçük farklar olabilir, ancak genelde yoktur. Bu iki sistemin vergi indirimini hesaplama şekli farklıdır, ancak her iki durumda da alacağınız vergi indirimini 「toplam bağış tutarı ー ¥2000」olarak düşünebilirsiniz. Kakuteishinkoku (vergi beyanı) ile vergi indirimine başvurduğunuzda “cari yılın gelir vergisi ve gelecek yılın ikamet vergisi”nden, Wan sutoppu tokurei seido (One-stop special system) ile vergi indirimine başvuru yaptığınızda “gelecek yılın ikamet vergisi”nden vergi indirimi yapılır.

Sponsored link

Furusato Nozei’den yararlanmak için kullanabileceğiniz tavsiye portal sitesi : Rakuten Furusato Nozei

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Furusato Nozei için kullanabileceğiniz birçok portal websitesi vardır. JEC olarak biz bunlar arasından Rakuten Ichiba‘nın bir servisi olan Rakuten Furusato Nozei‘yi tavsiye ediyoruz. Rakuten Ichiba Rakuten Grubu’nun online alışveriş sitesidir. Rakuten Furusato Nozei‘yi kullanarak bağış yaparken hediye ürünlerin yanısıra ödediğiniz tutara göre Rakuten point de elde edebiliyorsunuz. Daha sonra elde ettiğiniz bu Rakuten pointleri Rakuten Ichiba‘nın da dahil olduğu Rakuten’in diğer sevislerinde ya da Rakuten Pay üzerinden cashless payment olarak kullanabilirsiniz.

Rakuten Furusato Nozei‘yi kullanabilmek için Rakuten üyesi olmanız gerekmektedir. Rakuten üyesi olmadan Rakuten’in avantajlarından yararlanamazsınız. Rakuten Ichiba üzerinden Rakuten üyesi olabilirsiniz.

Rakuten point sistemi

Rakuten Ichiba‘da alışveriş yaparken her alışverişinizde kazanacağınız point katsayısı Rakuten’in kredi kartı ve sim kartı gibi sevislerini kullanma durumunuza ve aylık kampanyalara göre değişiyor.

Kazandığınız pointler alışveriş yaparken “1 point =1 yen” olarak hesap ediliyor.

Rakuten Ichiba’dan alışveriş yaparken point katsayısını arttıran kampanyalar

Furusato Nozei hediye ürünlerinizi Rakuten Ichiba‘dan alırken aşağıda sizlere tanıtacağımız kampanyalara denk getirmeniz durumunda Rakuten Ichiba‘daki alışverişleriniden kazanacağınız point miktarını arttırabilirsiniz.

SPU(Super Point Up) programı「maximum +14 kat point」

Rakuten Grubu’nun servislerini kullanarak Rakuten Ichiba’daki point kazanma katsayısını arttıran çok karlı bir programdır. Toplamda 15 servis bulunur ve maximum +14 kata kadar point katsayınızı arttırma şansınız var.

Kampanya başvurusu: Gerekli değil, Rakuten’in servislerini kullanmanız yeterli

SPU hakkında ayrıntılı bilgi almak ve Rakuten’in servislerini kullanarak point katsayısını arttıran şartları öğrenmek için tıklayınız.

Kaynak: Rakuten Ichiba

「お買い物マラソン」「楽天スーパーセール」「maximum +9 kat point」

お買い物マラソン(O kaimono marason, alışveriş maratonu) ve 楽天スーパーセール(Rakuten sūpāsēru, Rakuten super sale) kampanyaları sırasında alışveriş yaptığınız shop sayısına göre point katsayınız artar. 10 shopa kadar kadar sınır vardır ve bir shoptan en az ¥1000 ve üzeri alışveriş yapma şartı vardır. Örneğin, bu kampanya günlerinde 5 shoptan alışveriş yaptığınızda tüm aldığınız ürünler için +5 kat point, 10 shoptan alışveriş yaptığınızda tüm aldığınız ürünler için +10 kat point kazanırsınız.

Kaynak: Rakuten Ichiba

楽天スーパーセール(Rakuten super sale) kampanyası, Mart(3.Ay), Haziran(6.Ay), Eylül(9.Ay) ve Aralık(12.Ay) aylarında düzenlenir.

お買い物マラソン(Alışveriş maratonu) kampanyası, her ay düzenlenir.

Kampanya başvurusu: Gerekli

5 ve 0’ın olduğu günlerde alışveriş kampanyası 「maximum +2 kat point」

Her ayın 5, 10, 15, 20, 25 ve 30‘unda Rakuten kredi kartı ile Rakuten Ichiba‘da alışveriş yapmanız durumunda point katsayınız +2 kat artıyor.

Kampanya başvurusu: Gerekli

Kaynak: Rakuten Ichiba

Bu kampanyadan yararlanabilmek için Rakuten kredi kartına sahip olmanız gerekiyor. Rakuten kredi kartının yıllık abonelik ücreti yok ve de şimdi üye olursanız ¥5000’lik Rakuten point kazanıyorsunuz.

Japonya’da yaşayan yabancılara kolay çıkan bir kredi kartı olduğu için mutlaka başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

Rakutenin sponsoru olduğu takımlar yendiği zamanki point kampanyaları 「maximum +2 kat point」

Rakutenin sponsoru olduğu beyzbol ve futbol takımları maçlarda galip geldikten bir gün sonra Rakuten Ichiba‘da point kampanyası düzenleniyor. 1 takım galip gelirse +1, 2 takım galip gelirse +2 kat point katsayınız artıyor.

Kampanya başvurusu: Gerekli

Kazanan takım sayısıErtesi günkü point kazanma katsayısı
1 takım+1
2 takım+2
Kaynak: Rakuten Ichiba

Diğer kampanyalar

Bunlar haricinde de Rakuten Ichiba‘da birçok kampanya düzenleniyor. Furusato Nozei ve diğer alışverişlerinizi bu kampanya dönemlerine denk getirmeniz size çok miktarda point kazandıracaktır.

Rakuten Furusato Nozei’nin en çok point getirdiği dönem ne zaman?

楽天スーパーセール(Rakuten super sale) kampanyası ya da お買い物マラソン(Alışveriş maratonu) kampanyasının düzenlendiği ayın 5, 10, 15, 20, 25 ya da 30‘una gelen günlerden birinde Rakuten Furusato Nozei üzerinde Furusato Nozei yapmanız size en çok point getiren dönem olacaktır.

Dikkat etmeniz gereken hususlar

Vergi indiriminden yararlanabileceğiniz bağış miktarında limit vardır

Furusato Nozei ile sınırsız bağış yapıp hediye ürünlerden yararlanabilirsiniz ancak yaptığınız bağış miktarını verginizden düşebileceğiniz bir limit vardır. Bu limit yıllık toplam maaşınıza ve aile yapınıza bağlı olarak değişir. Bu limiti öğrenmek için Rakuten Furusato Nozei simülatörünü kullanabilirsiniz.

Bu limiti aştığınız durumda sadece bağış yapıp hediye ürün almış olursunuz, bağış yaptığınız miktarın limiti aşan kısmını verginizden düşemezsiniz.

Wan sutoppu tokurei seido ile vergi indirimine başvuru yaptıktan sonra vergi beyanında bulunursanız Furusato Nozei vergi indiriminiz geçerliliğini yitirir

Wan sutoppu tokurei seido ile vergi indirimine başvuru yaptınız ancak konut kredisi ya da sağlık harcamaları gibi nedenlerden ötürü kakuteishinkoku (vergi beyanı) yaparsanız Furusato Nozei vergi indiriminiz geçerliliğini yitirir.

Vergi beyanı sırasında, yerel yönetimler tarafından size gönderilen bağış makbuzlarınızı kullanarak tekrardan vergi indirimi için başvuru yapmanız gerekir.


Son olarak bu yazıda yazdıklarımızı toparlarsak, Furusato Nozei sistemi normalde ödemeniz gereken vergiyi önceden bağış olarak yerel yönetimlere ödeyerek hediye ürünler almanızı almanızı sağlayan, hiç riski olmayan ancak avantajları çok olan bir sistemdir.

Furusato Nozei yaparken Rakuten Furusato Nozei‘yi kullanmanız durumunda hediye ürünlerin yanında Rakuten point de elde ederek karınıza kar katabilirsiniz.

Furusatou Nozei de dahil olmak üzere “Japonya’da Yaşam“a dair aklınıza takılan sorular olursa hiç çekinmeden bize sorabilirsiniz. Bize sosyal medya üzerinden ya da aşağıdaki iletişim formundan ulaşabilirsiniz.

Çalışmalarımızı beğeniyor ve daha da büyüyerek devam etmesini istiyorsanız, bir kahve alarak bize destek olabilirsiniz.

    Sponsored link
    Copied title and URL