ÜniversiteYaşamBireysel FinansEğitim

Japonya’da Bir Üniversite Öğrencisinin Aylık Yaşam Masrafları Ne Kadar?

japonyada-bir-universite-ogrencisinin-aylik-masraflari Üniversite

Eğitim hayatına Japonya’da devam etmek isteyen öğrencilerin en çok merak ettiği konuların biri de “Japonya’daki öğrencilerin aylık yaşam masrafları” dır. Sizlere bu yazıda Japonya’da bir üniversite öğrencisinin aylık ortalama yaşam masraflarıyla ilgili bilgiler vereceğiz. Ayrıca, yaşam masraflarınızı karşılamak için başvuracabileceğiniz part-time iş, burs gibi yöntemlere değinip, ailenizden almanız gereken maddi destek konusunda fikir sahibi olmanızı sağlayacağız.

Bu yazıda sizlere Japonya’da bir üniversite öğrencisinin yaşam masraflarıyla ilgili ortalama değerleri vereceğimiz için, sizin seçeceğiniz yaşam standartlarına göre masraflar ucuzlayabilir ya da daha pahalı olabilir.

Japonya’da üniversite ücretleri

Giriş ücretiDers ücretiToplam
Ulusal282,000535,800817,800
Yerel devlet391,305536,363927,668
Özel245,951930,9431,176,894
MEXT’in verilerine göre hazırlanmıştır.

Japonya’da bir üniversite öğrencisinin ortalama aylık yaşam masrafı

Japonya’da bir üniversite öğrencisinin ortalama aylık yaşam masrafı ve bu masrafların genel dağılımı aşağıdaki gibidir.

Masraf kalemleriAylık ortalama tutar (JPY)
Konaklama33,275
Gıda21,158
Fatura (su, elektrik, gaz)6,000
Sağlık ve kişisel bakım3,329
Hobi ve eğlence10,512
Kitap ve kırtasiye4,075
Diğer günlük harcamalar (Ulaşım, internet, cep telefonu vb.)12,687
Toplam91,037
Kaynak: 「令和2年度学生生活調査」verileri baz alınarak yurtta kalan ve
kendi evinde kalan öğrencilerin ortalaması alınarak hazırlanmıştır.

Yukarıda verdiğimiz ülke geneli ortalama değerler olduğu için Tokyo ve Osaka gibi büyük şehirlerde yaşamanızın aylık masraflarınızı arttıracağının bilincinde olmanızda fayda var.

Konaklama masrafları

Konaklama yapacağınız şehre, evinizin ya da yurdunuzun istasyondan uzaklığına ve oda büyüklüğüne göre aylık konaklama masraflarınız değişiklik gösterir. Ortalama konaklama masraflarınız 33,275 yen civarındadır. Kendinize ev tutmanız durumunda eve girmeden önce deposito gibi ücretlerin de dahil olduğu yüklü bir ön ödeme yapmanız gerekmektedir. Konaklama masraflarınızı düşürmek için öğrenci yurdunda ya da share house gibi yerlerde kalmanızda fayda var. Bu gibi yerlerde fatura masrafları da kiraya dahil olabiliyor.

Gıda Masrafları

Aylık 21,158 yen civarı, günlük yaklaşık 700 yen. Bu miktara hergün dışarıda yemek yemeniz mümkün değildir. Evde de yemek yapmanız gerekir.

Fatura masrafları (Su, elektrik ve gaz)

Aylık yaklaşık 6000 yen civarındadır.

TAVSİYE

Japonya’da evlerde iki çeşit gaz tipi vardır; 都市ガス(şehir gazi) ve プロパンガス(LPG). Şehir gazi kullanan evleri seçmeniz durumunda gaz faturanızdan ciddi oranda tasarruf edebilirsiniz.

Hobi ve eğlence masrafları

Japonya’da öğrencilik hayatınızı çok daha renkli hale getirecek en önemli unsurlardan biri de sosyal hayattır. Bundan dolayı sosyal hayat için de bir bütçe ayırmanız gerekmetedir. Bu bütçe kişiden kişiye değişse de ortalama 10,512 yen civarındadır.

TAVSİYE

İyi bir Japonca öğrenmek ve arkadaş edinmek için üniversitede klüp faaliyetlerine katılmanız olmazsa olmazlardandır. Ancak, her çağrıldığınız yere giderseniz ay sonunu denk getirmekte büyük güçlük yaşarsınız.

Sağlık ve kişisel bakım masrafları

Sağlık sigortası Japonya’da yaşadığınız bölgeye göre değişkenlik gösterir ve aylık yaklaşık 1000-2000 yen gibi bir ücret ödemeniz gerekir. Bunun dışındaki sağlık harcamalarınız ne kadar hastaneye gideceğinize bağlıdır. Sigorta sahibi olanların sağlık harcamalarının sadece %30’unu ödemeleri yeterli oluyor.

Bunun haricinde kuaföre gitmek gibi kişisel bakımınız için de aylık bir bütçe ayırmanız gerekir. Ne kadar bütçe ayıracağınız kuaföre gitme sıklığınıza ve kuaför salonu seçiminize bağlıdır. Japonya’da genel olarak kuaför salonları için erkek bayan ayrımı yoktur. Kuaföre gitmeden önce randevu almanız gerekir. Randevu almak için Hot Pepper Beauty gibi randevu platformlarını kullanabilirsiniz.

Hot Pepper Beauty
  • Japonya’da kuaför salonu randevusu için kullanılan en büyük platformdur.
  • Google Play ve Apple Store’dan uygulama olarak da indirebilirsiniz.
  • Randevu alırkan öğrenci indirimi olan kuaför salonlarını tercih edin.

Kitap ve kırtasiye masrafları

Aylık yaklaşık 4,075 yen civarı bütçe ayırmanız yeterlidir. Kitap ihtiyacınız olduğunda kütüphanelerden ödünç alabilir ya da Amazon Japan’dan ikinci el kitap almayı deneyebilirsiniz.

Diğer günlük masraflar (Ulaşım, internet, cep telefonu vb.)

Japonya’da ulaşım çok pahalıdır. Bu yüzden okulunuz yakınında, bisikletle okula gidebileceğiniz bir mesafeden ev tutabiliyorsanız ulaşım masraflarınızı büyük oranda azaltmış olursunuz. Ayrıca, part-time iş yapacaksanız evinizin işinize uzaklığını da göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Eğer evinize internet alacaksanız aylık 4000-5000 yenlik bir bütçeyi gözden çıkarmanız gerekir. Bazı apartman daireleri ve yurtlar interneti kiraya dahil edebiliyor. Bu gibi yerlerde konaklamayı tercih ederseniz internet harcamalarınızdan tasarruf etmiş olursunuz.

Japonya’da son dönemlerde ucuz tarife sağlayan GSM operatörleri artmış durumda. Bu operatörlerden birini seçmeniz durumunda aylık cep telefonu gideriniz için 2000 yenlik bir bütçe ayırmanız yeterli.

Japonya’da üniversite öğrencilerinin part-time iş durumu

Japonya’da üniversite öğrencilerinin %80.7’si part-time iş yapmaktadır. Ailenizden alacağınız maddi desteğin miktarına göre sizin de part-time iş yapmanız gerekebilir. Kasiyerlik, garsonluk, yabancı dil öğretmeni ve delivery gibi birçok iş türü mevcuttur. Japon hükümeti öğrenci vizesiyle Japonya’da bulunan öğrenciler için haftalık 28 saat çalışma izni vermektedir. Tatil dönemlerinde (yaz tatili ve bahar tatili) öğrenciler için olan çalışma izni haftalık 40 saate çıkarılmaktadır. Part-time işlerden elde edebileceğiniz saatlik gelir 1000 yen civarındadır.

Size resmi olarak hak tanınan tüm çalışma saatini kullanarak -5 ay tatil ve 7 ay eğitim süresi olduğunu varsayarsak- yıllık yaklaşık 1,600,000 yen civarıdır.

Geliriniz 1,030,000 yeni geçtiğinde gelir vergisi ödemeniz gerekiyor.

Öğrenciler en çok hangi part-time işleri tercih ediyor?

Japonya’da üniversite öğrencileri en çok restoranlarda çalışmayı tercih ediyor. Çünkü restoranda çalışırsanız yemek-içme masraflarınızı da restorandan karşılayabiliyorsunuz. Ayrıca, son dönemlerde Uber Eats gibi delivery yapabileceğiniz part-time işler de öğrenciler arasında son derece popüler. Az çalışıp çok kazanmak istiyorsanız dil öğretmeyi de deneyebilirsiniz. Tatil dönemlerinde tatil beldelerinde uzun dönemli çalışmayı tercih eden öğrenciler de var.

「 シゴトin」sitesini kullanarak internet üzerinden Japonya’da yaşadığınız bölgeye yakın bir yerde part-time iş bulabilirsiniz.

シゴトin

Arama motorundan kendinize uygun iş araken takip etmeniz gereken adımlar:

1- Yaşadığınız bölgeyi seçin

2- こだわり→「留学生OK」seçin. Bu seçeneği seçmeniz durumunda yabancı öğrencilerin çalışabileceği işlere ulaşmış olacaksınız.

3-  雇用形態→「アルバイト」seçin. Bu seçeneği seçmeniz durumunda part-time işlere ulaşmış olacaksınız.

シゴトin

Burslar

Japonya’da MEXT (Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology) ve JASSO (Japan Student Services Organization) gibi devlet kuruluşları, üniversiteler ve özel kuruluşlar sayısız burs imkanı sağlamaktadır. Japonya’ya Asya’dan gelen yabancı öğrenci fazla olduğu için ülkedeki yabancı öğrenci çeşitliliğini arttırmak için Avrupa’dan gelen öğrencilere burs konusunda pozitif ayrımcılık uygulanmaktadır.

Bursları nasıl araştırabiliriz?

Japonya’ya gelmeden önce başvurabileceğiniz burs sayısı çok sınırlı sayıdadır. Japonya’ya geldikten sonra yabancı öğrenci olarak başvurabileceğiniz çok sayıda burs imkanı bulunmaktadır.

Japonya’ya gelmeden önce başvurabileceğiniz burslar

Japonya’ya geldikten sonra başvurabileceğiniz burslar

Size uygun bursu nasıl bulursunuz?

1. Öncelikle kabul aldığınız okulun yabancı öğrenci ofisinden başvurabileceğiniz burslar hakkında bilgi alın.

2. Aşağıdaki kaynaklardan yararlanın:

Ailenizden ne kadar maddi destek almanız gerekir?

Ailenizden ne kadar maddi destek almanız gerektiği gittiğiniz üniversitenin ücretine, yaşam standartınıza ve aldığınız burs miktarına göre değişkenlik gösterir. Ailesinden hiç destek almadan eğitim yaşamını sürdüren birçok yabancı öğrenci var. Ancak, bursunuz da olsa üniversite ücretini öderken bir anda yüklü bir masrafınız olacağı için ailenizden maddi destek almanız gerekebilir.

Bildiğiniz gibi uluslararası para transferi sırasında geleneksel bankaları kullanırsanız, çok yüksek komisyonlar ödemeniz gerekiyor. Bu komisyonları en aza indirip ailenizin size ucuz ve kolay bir şekilde para göndermesiniz istiyorsanız bir Wise hesabı açmanızda fayda var.

Uluslararası para transferinin ucuz ve kolay yolu: Wise

Wise nedir?

Wise, uluslararası para transferini kolay ve ucuz bir hale getiren bir platformdur. Wise hesabınızı kullanarak yurtdışından para transferi alabilir ve istediğiniz para biriminde uluslararası para transferi ya da ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca, Wise debit kart ile yurtdışında gerçek reel piyasa döviz kurunda harcama yapabilirsiniz.

Wise’ın avantajları neler?

  • Wise hesabınızda 53 para biriminde bakiye tutabilir ve istediğiniz her an gerçek reel piyasa döviz kurunda para birimleri arasında çok düşük ücretlerle çeviri yapabilirsiniz.
  • AUD, CAD, GBP, HUF, EUR, NZD, RON, SGD, TRY ve USD hesap bilgileri edinerek ödeme alabilirsiniz. Bu hesap bilgilerini paylaştığınız kişi, yerel bir ödeme yapar gibi Wise hesabınıza para transferi yapabilir.
  • Wise debit kartını kullanarak yurtdışında gizli komisyonlar olmadan gerçek reel piyasa döviz kurunda harcama yapabilirsiniz (şu anda Avrupa, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Singapur’dan sipariş edilebiliyor).
NOT

Henüz Türkiyeden Wise debit kartı sipariş edilemiyor. Eğer Japonya’dan Wise üyesi olursanız debit kartı sipariş edebilirsiniz.

  • Wise hesabı açmak ücretsizdir. Hiçbir sabit ücreti yoktur. Wise para transferlerinden ve para çevirilerinden küçük komisyonlar alarak kazanç sağlar.

Japonya’da yaşarken Türkiye’den Wise hesabınıza para transferi almanın en ucuz yolu

1. Ücretsiz Wise hesabı açın.

2. Wise’ın size verdiği TRY hesabınıza ait IBAN numaranızı Türkiye’den para transferi alacağınız kişiye bildirin.

3. TRY olarak para transferinizi alın (çok kısa bir sürede para elinizde olacaktır).

4. Wise hesabınız üzerinde TRY→JPY çevrimini yapın (bu çevrim için çok cüzi bir ücret ödemeniz gerekmektedir).

5. Japon yenini Japonya’daki yerel banka hesabınıza transfer edip ya da -Wise kartınız varsa- Wise kartınızı kullanarak direk olarak kulanmaya başlayın.

Japonya’da öğrenci olarak ucuz yaşamanın sırları

Yazının bu kısmına kadar sizin de farketmiş olacağınız gibi Japonya’da eğitim almak çok masraflı bir süreçtir. Bu masrafları en aza indirmek için aşağıdaki tasarruf yöntemlerini kullanarak Japonya’daki eğitim ve yaşam masraflarınızı daha hesaplı hale getirebilirsiniz.

Ulusal üniversitelere ya da yerel devlet üniversitelerine girmeye çalışın

Japonya’da üniversite eğitimi için en çok bütçe ayırmanız gereken kısım üniversitenizin eğitim ücretidir. Eğer ulusal üniversitelere ya da yerel devlet üniversitelerinden birine girmeyi başarırsanız, özel ünivdersitelere kıyasla üniversite ücrestinizi yarıya ya da üçte birine düşürebilirsiniz. Ayrıca, ulusal üniversiteler ve yerel devlet üniversiteleri çok prestijli olduğundan ötürü burs alma şansınız büyük oranda artar.

Ulusal üniversitelere ya da yerel devlet üniversitelerine girmenin avantajları
  • Üniversite eğitim ücretleri düşük.
  • Burs alma şansınız çok yüksek.

Yurtta kalın

Japonya’da öğrenci olarak karşılaşacağız ikinci en büyük masraf konaklama masrafınız olacaktır. Japonya’da ev kiralamak çok zahmetli ve masraflı bir süreç. İlk girişte deposito da dahil kiranızın 5-6 katınına denk gelen ön ödeme vardır. Yurtlarda ilk girişte küçük bir miktar para ödeme durumunuz olsa da evlerle kıyasladığınızda bu miktar çok düşüktür. Ayrıca, bazı yurtların aylık ücretine fatura harcamalarınız (su, elektrik, gaz, internet) de dahil olabiliyor.

Yurtlarda kalmanın avantajları
  • Konaklama masrafı ev kiralarından daha ucuz.
  • İlk girişte ödemeniz gereken ücret ucuz.
  • Fatura masraflarından kurtulma şansınız var.
  • Daha çok arkadaş edinirsiniz.

Fatura masraflarınızı düşürün

  • GSM şirketi olarak softbank, au ve docomo gibi büyük şirketleri değil, 格安SIM (ucuz SIM) kartı sağlayan şirketleri tercih edin. Bu şirketleri tercih etmeniz durumunda aylık telefon faturanız 2000-3000 yen civarında olacaktır. Bu şirketlerden bazıları↓↓
格安SIM (ucuz SIM) kartı sağlayan şirketlerin bazıları
  • Evinize internet alırken cashback kampanyası en avantajlı olan şirketleri tercih edin.
  • Ücretsiz internet sağlayan evlerden tutun.
  • Şehir gazı(都市ガス) kullanan evleri seçmeniz durumunda, LPG(プロパンガス) kullanan evlere kıyasla, gaz faturanızdan ciddi oranda tasarruf edebilirsiniz.

Yemeğinizi evden götürün

Evet belki size çok ilginç gelen bir madde ama bu Japonya’da çok normal. Çalışanlar da dahil olmak üzere öğle yemeğini evden getiriyorlar. Buna obento (お弁当、おべんとう) kültürü deniyor. Üniversite öğrencisiyiz evden yemek mi götürülür diye hiç endişeye kapılmayın. Muhtemelen bir çok arkadaşınız evden yemeğini getiriyor olacak.

Konbiniye uğramayın

Konbiniler Japonya’daki 24 saat hizmet veren küçük marketlerdir. Neredeyse her işinizi burda halledebilirsiniz. Ancak 24 saat hizmet vermenin bedeli olarak konbiniler diğer süpermarketlerden daha pahalıdır. Bundan dolayı, alışveriş yaparken ucuz süpermarketleri tercih etmenizde fayda var.

100 yencileri kullanın 

Günlük olarak kullanacağınız kalem, defter, pil, tabak ve elbise sepeti gibi ıvır zıvır eşyaları 100 yencilerden alın.

Ev eşyalarınızı ikinci el olarak alın

Ev eşyalarınızı ikici el olarak alabileceğiniz bazı siteler:

Craiglist

  • İkinci el olarak satmak isteyen insanlara ait ilanların yer aldığı bir site.
  • Tüm dünya genelinde mevcut. Japonya’da ise Okinawa, Hiroshima, Sapporo, Sendai, Osaka, Tokyo ve Nagoya’da yaşayanlar bu platformu kullanabilirler. 
  • Genelde ikinci el eşyayı satan kişinin evinden direk olarak eşyayı almanız gerekir.
  • Kullanıcıları ağırlıklı olarak yabancılardan oluşur.
  • Site dili: Birçok dil seçeneği var.

Jimoty

  • İkinci el eşya satmak isteyen insanlara ait ilanların yer aldığı bir site.
  • Tüm Japonya genelinde kullanılır.
  • Genelde ikinci el eşyayı satan kişinin evinden direk olarak eşyayı almanız gerekir.
  • Kullanıcıları ağırlıklı olarak Japon’lardan oluşur.
  • Site dili: Japonca

Mercari

  • Japonya’nın en büyük ikinci el eşya satmaya yönelik e-ticaret sitesidir.
  • Sıfır ürünler de bulunur.
  • Aldığınız ürün posta yoluyla size gönderilir.
  • Site dili: Japonca

İlk kayıt sırasında 500 yen değerinde point kazanarak mercari kullanmaya başlamak için davetiye kodunuz: TWRWYP

  • Kupon kodu: TWRWYP
  • Mercari uygulamasi: Iphone / Android
  • Kullanma yöntemi: Mercari uygulamasını indirip TWRWYP kodunu girmeniz gerekiyor (Webden kayıt olursanız kullanamıyorsunuz).

Öğrenci indirimlerinden yararlanın

Aylık belirli istasyonlar arasında sınırsız seyahat edebileceğiniz ulaşım kartınızı alırken, sinemaya gittiğinizde, bilgisayar alırken vb. birçok yerde öğrenci indiriminden yaralanabilirsiniz. Bir şey satın almdan önce mutlaka öğrenci indirmi olup olmadığınız sorunuz.

Ödemelerinizi nakitsiz ödeme ile yapın

Kredi kartı, debit kartı ve bir kısım ugulamaları (PayPay, Rakuten Pay vb.) kullanarak yaparsanız ödemenizin bir kısmı size point olarak geri dönüyor.

Japonya’daki cashless payment uygulamaları

Son Söz

Japonya’da yaşam çok pahalı gibi gözükse de G7 ülkeleri ile karşılaştırıldığında eğitim son derece ucuzdur. Yabancı öğrenciler de Japon öğrencilerle aynı eğitim ücretini öderler. Devlet üniversitelerinin eğitim ücreti özel ünivesitelere göre daha düşük olduğu için, devlet üniversitelerinden kabul almak eğitim masraflarını düşürmek için deneyebileceğiniz yollardan biri olabilir.

Ayrıca, Japonya’da MEXT (Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology) ve JASSO (Japan Student Services Organization) gibi devlet kuruluşları, üniversiteler ve özel kuruluşlar sayısız burs imkanı sağlamaktadır. Japonya’ya Asya’dan gelen yabancı öğrenci fazla olduğu için ülkedeki yabancı öğrenci çeşitliliğini arttırmak için Avrupa’dan gelen öğrencilere burs konusunda pozitif ayrımcılık uygulanmaktadır.

Bunların dışında, yabancı öğrencilere part-time işlerde çalışma imkanı da sağlandığından, ailenizden çok az miktarda maddi destek alarak Japonya’da eğitim yaşamınızı sürdürmeniz mümkün.

Bu yazımızda sizleri Japonya’da bir üniversite öğrencisiniz aylık yaşam masrafları ile ilgili bilgilendirmeye çalıştık. Soru ve görüşleriniz olursa mutlaka bizimle iletişime geçin. Sosyal medayadan da bize ulaşabilirsiniz.

Çalışmalarımızı beğeniyor ve daha da büyüyerek devam etmesini istiyorsanız, bir kahve alarak bize destek olabilirsiniz.

    Copied title and URL