ÜniversiteEğitim

Japonya’da Eğitim Almak İçin 8 Neden

Japonyada-Egitim-Almak-Icin-8-Neden Üniversite

Bir önceki yazımızda yurtdışında eğitim almanın avantajlarını aktramıştık sizlere. Bu yazımızda ise 8 maddede Japonya’da eğitim almanın sizlere kazandıracağı avantajlardan bahsedeceğiz.

Japonya’da eğitimin almanın sizlere kazandıracağı yüzlerce avantajı olmasıyla birlikte aşağıdaki gibi bir kısım dezavantajları da vardır:

  • Avrupa ülkeleri ve Amerika ile karşılaştırdığınızda İngilizcenizin yeterince gelişmemesi
  • Ada ülkesi olmasından dolayı -internet çağında değişmekte olmakla birlikte- nisbeten dışarıya kapalı bir toplum yapısının olması
  • Japan kültürüne entegre olup ‘yabancı’ statüsünden ‘yerli’ statüsüne geçmeniz diğer yabancı ülkelere göre uzun zaman gerektirmesi
  • Deprem ve tsunami gibi doğal afetlerin fazla olması

Şimdi teker teker Japonya’da eğitim almanın avantajlarını inceleyelim.

Sponsored link

1. Dünya standartlarında eğitim

Bir ülkenin eğitim ve bilim seviyesinin yüksekliğini anlamamıza yardımcı olan faktörlerden birisi şüphesiz Nobel Ödülü alan bilim insanının fazlalılığıdır. 2021 itibarıyla Japonya’dan Nobel Ödülü alan bilim insanı sayısı 28 kişidir. Japonya’da eğitim alırken Nobel Ödülü almış ya da Nobel Ödülü’ne aday bir hocanın dersini dinlemeniz o kadar da şaşırılacak bir durum değil.

Bir ülkenin eğitim ve bilim seviyesinin yüksekliğini gösteren bir diğer faktör de dünya sıralamasındaki ilk 1000’e giren üniversite sayısıdır. QS World University Rankings 2021’e baktığınızda ilk 1000 içersinde 41 Japon ünüversitesinin olduğunu görebilirsiniz. Siz de bu kaliteli üniversitelerin birinde eğitim almak istemez misiniz?

2. Japonya dünyanın en büyük 3. ekonomisi

Japonya dünyanın en büyük 3. ekonomisidir. Otomotiv ve elektronik sektörü başta olmak üzere dünya devi haline gelmiş birçok şirketi bünyesinde bulundurmaktadır. Fotrune Global 500 2021 sıralamasında dünya sıralamasındaki en büyük 500 şirket arasında 53 Japon şirketi yer almaktadır. Ayrıca, 2020 yılında küresel patent başvurularında Çin ve ABD’den sonra 3. sıraya yerleşerek 288432 patent başvurusunda bulunmuştur. Bu istatistik verisi Japonya’nın dünyanın en yenilikçi ülkeleri arasında yer aldığını gösteriyor.

3. Sınırsız kariyer fırsatları

Bir önceki madde de belirttiğimiz gibi Japonya çok büyük bir ekonomiye sahip. Ancak yaşlanan ve azalan nüfusu Japonya’nın gelişmesine engel olan en büyük faktörlerden biri haline gelmiş durumda. Bu da Japon şirketlerde çeşitli değişimler meydana getirdi.

Azalan ve yaşlanan nüfusun Japon şirketlerde meydana getirdiği değişimler:
  1. Küçülen Japon pazarından ötürü mevcut cirolarını korumak için global pazara daha da bağımlı hale gelip, global açılıma hız vermeye başladılar. Bu da Japonya’da eğitim almış yabancı öğrencilere yeni iş olanakları sağlamaya başladı.
  2. Japonya içinde çalışacak genç nüfusun azalmasından ötürü birçok Japon şirketi yurtdışından gelecek olan kaliteli iş gücünü dört gözle bekler oldu.

Son yıllarda Japonya’da özellikle IT alanında çok büyük açık oluşmuş durumda. 2008 yılında Japonya da IT alanında çalışan yabancı sayısı 18,030 kişiyken 2015 yılında bu sayı yaklaşık 2 katına çıkarark 36,522 ye ulaşmıştır. Ayrıca, Japoya Sanayi Bakanlığı IT sektöründe oluşabilecek iş gücü açığının 2030 yılına kadar 790,000 kişiye ulaşabileceğini belirtiyor.  Son zamanlarda bu açığı kapatmak için Japonca şartı koşmayan şirketlerde artmış durumda.

Japonya'da IT alanında çalışan yabancı nüfusun değişimi

Üniversiteden mezun olduktan sonra iş garantisi istiyorsanız Japonya sizin için çok güzel bir tercih olabilir.

4. Ucuz eğitim ücreti ve sayısız burs imkanı

Japonya’da yaşam çok pahalı gibi gözükse de G7 ülkeleri ile karşılaştırıldığında eğitim son derece ucuzdur. Yabancı öğrenciler de Japon öğrencilerle aynı eğitim ücretini öderler. Devlet üniversitelerinin eğitim ücreti özel ünivesiteler göre daha düşük olduğu için, devlet üniversitelerinden kabul almak eğitim masraflarını düşürmek için deneyebileceğiniz yollardan biri olabilir.

Ayrıca, Japonya’da MEXT (Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology) ve JASSO (Japan Student Services Organization) gibi devlet kuruluşları, üniversiteler ve özel kuruluşlar sayısız burs imkanı sağlamaktadır. Japonya’ya Asya’dan gelen yabancı öğrenci fazla olduğu için ülkedeki yabancı öğrenci çeşitliliğini arttırmak için Avrupa’dan gelen öğrencilere burs konusunda pozitif ayrımcılık uygulanmaktadır.

5. Profesyonel seviyede Japonca öğrenme imkanı

Günümüzde İngilizce bilmek bir ayrıcalık olmaktan çıkmış, iş hayatında zirvelerde dolaşmak için başka bir dil bilmek zorunlu hale gelmiş durumdadır. Japonca Türkçe’nin de dahil olduğu Altay dillleri arasında yer alıp sondan eklemeli bir dildir. Gramer kuralları Türkçe ile çok benzerlik gösterir ve telaffuzu Türkler için çok kolaydır. Uzun yıllar Japonya’da yaşayan Türkler iş hayatında telefonda Japonca konuştuklarında, Japon olmadıkları anlaşılmayacak kadar güzel Japonca konuşacak seviyeye gelebiliyorlar.

Japonya dünyanın en büyük 3. ekonomisi olduğundan, iş hayatında kullanmak için Japonca öğrenirseniz çok karlı bir yatırım yapmış olursunuz. Kendi ülkenize dönseniz dahi Japoncanızı kullanarak kendi ülkenizdeki Japon şirketlerinden dolgun maaşlar ile iş bulabilirsiniz.

6. Eşsiz Japon kültürü

Japonya bir ada ülkesi olduğundan tarih boyunca nisbeten diğer kültürlerle etkileşimi az olmuş ve doğal olarak kendine özgü bir kültür oluşmuş. Eğer Japonya’da yaşarsanız geleneksel kültürün bir parçası olarak çay seramonisine katılabilir, sumo güreşi izlemeye gidebilir ya da geleneksel Japon sporları olan judo, aikido, kendo ve karete gibi sporları öğrenmeyi denebilirsiniz. Ayrıca, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş 25 doğal ve kültürel varlığı gezip görerek Japon kültürünü daha yakından tanıyabilirsiniz.

Japonya’da geleneksel kültürün yanısıra anime, manga ve karaoke gibi dünyayı etkisi altına almış popüler kültür öğelerini de aynı anda deneyimleyebilirsiniz.

7. Son derece güvenli ve temiz bir ülkede yaşama imkanı

Japonya dünyanın en güvenli ülkelerinden biridir. Suç oranı son derece azdır. Gecenin bir yarısı hiç korkmadan tek başınanıza dışarı çıkabilirsiniz. Trende cüzdanınızı düşürseniz dahi size geri gelir. O kadar da olmaz demeyin, tecrübe ile sabittir! Alış-veriş yaparken kandırılma korkusu yaşamazsınız. Kasiyerler 1 yen dahi olsa para üstünüzü geri iade ederler. Ayrıca, Global Peace Index 2021 de Japonya 12. sırada yer alarak dünyanın en barışçıl ülkeleri arasına girmeyi başarmıştır.

Japonya sokaklarında yürürken dikkatinizi en fazla çekecek hususlardan biri de çöp kutusunun çok az olmasına rağmen sokaklarda neredeyse hiç çöp olmamasıdır. Japonya’da eğitimticiler ilk okuldan itibaren öğrencileri kendi sınıflarını temizlemek dahil olmak üzere ortak kullanılan alanların birlikte temizlenmesi gerektiği bilinciyle yetiştirirler. Bu eğitim sisteminin etkisinden olacak ki umumi tuvaletler ücretsiz olmasına rağmen Japonya’nın en ücra köşesindeki umumi bir tuvalete gitseniz dahi tertemizdir. Dünyanın en temiz tuvaletleri Japonya’da bulunur desek abartıya kaçmaz.

8. Ekonomik ve kolay erişilebilir sağlık hizmetleri

Japonya’da yaşayan yerli yabancı her birey Japon devletinin sunduğu sağlık sigortasına sahip olabiliyor. Japon devletinin sunduğu sağlık sigortasına sahip olmanız durumunda sağlık harcamalarınızın sadece %30’unu ödemeniz yeterli oluyor.

NOT

Aylık sigorta için ödemeniz gereken ücret aylık gelirinize göre belirleniyor. Burs alarak ya da ailelerinin gönderdiği para ile yaşamını sürdüren öğrenciler gelirlerinin olmadığını belirttiklerinde 1000-2000 yen gibi cüzi bir ödemeyle sağlık sigortasına sahip olabiliyorlar.

Bu yazımızda sizlere Japonya’da eğitim almanın avantajlarını aktarmaya çalıtık. Soru ve görüşleriniz olursa lütfen bizimle iletişime geçin.

    Sponsored link
    Copied title and URL