Kariyer

Japonya’da Kariyer Yapmak İçin 6 Neden

japonyada-kariyer-yapmak Kariyer

Son yıllarda yaşlanan ve azalan nüfusundan dolayı Japonya’da çalışan yabancı nüfusta hızlı bir artış görülmektedir. Japonya’da 2008 yılında yaklaşık 486,000 olan olan çalışan yabancı nüfus 2020 yılında 1,724,328’e ulaşarak yaklaşık 3.5 katına çıkmıştır.

Kaynak: 「外国人雇用状況」の届出状況まとめ【本文】(令和2年 10 月末現在)

Halen Japonya’da iş gücü açığı sürmekte ve son dönemlerde yurtdışından bu açığı karşılamaya yönelik birçok adım atılmaktadır. Eğer yurtdışında kariyer düşünüyorsanız ve Japonya’ya ilginiz varsa, Japonya kolay iş bulabileceğiniz ülkelerden biridir. Bu yazımızda Japonya’da kariyer yapmanın sizlere kazandıracağı avantajlardan bahsedeceğiz.

Bu yazıyı 10 yıl önce yazıyor olsaydık uyarı olarak Japonya’da kariyer yapmanın birçok dezavantajını yazmamız gerekiyordu. Ancak, son yıllarda Türklerin de dahil olduğu birçok yabancı çalışan Japon dev şirketlerine kolaylıkla girebilmekte ve yönetici pozisyonuna kadar gelebilmektedir. Bundan ötürü, doğru bir şirket seçimi yapabilirseniz, Japonya’da kariyer yapmanın avantajlarının yanında dezavantajlarının bahsedilmeye bile değmeyecek kadar önemsiz olduğunu ifade etmekte yarar var. Ama yine de birkaç dezavantajdan bahsedersek şunlar söylenebilir:

  • Cinsiyet eşitliliği konusunda hala geri sıralarda yer alıyor. Yönetici seviyesinde bayan çok az. → Değişmekte, son zamanlarda yönetici seviyesinde bayan sayısında büyük bir artış gözlenmektedir.
  • Uzun çalışma saatleri → Değişmekte, fazla mesai yapmayı yasaklayan şirketler dahi var.
  • Dil bariyeri → Japonca biliyorsanız hiçbir sorun yok.
  • Yabancı çalışana alışkın olmamaları → Son 10 yılda ciddi bir şekilde değişti.
  • Yabancı olarak Japon şirketlerinde yönetici seviyesine gelmek çok zor. → Değişmekte, doğru bir şirket seçimi yapabilirseniz, yönetici olma konusunda Japon meslektaşlarınıza göre daha şanslı olabilirsiniz.
Sponsored link

1. Dolgun maaş

Japonya’da üniversiteden mezun olup yeni işe başlayanların ortalama maaşı yaklaşık 200,000~250,000 JPY civarındadır.

National Tax Agency’nin 2020 verilerine göre tam zamanlı çalışan bir kişinin ortalama geliri 4,960,000 JPY civarındadır.

Çalışma durumuOrtalama gelir (genel)Ortalama gelir (erkek)Ortalama gelir (bayan)
Tam zamanlı çalışan4,960,000 JPY5,500,000 JPY3,840,000 JPY
Part-time çalışan1,760,000 JPY2,280,000 JPY1,530,000 JPY
Kaynak: National Tax Agency「令和2年分民間給与実態統計調査

Japon şirketleri temel maaşınıza ek olarak birçok ek ödenek olanağı da sunar. Bu ek ödenekler toplam gelirinizde büyük farklara yol açacağından iş ararken girmek istediğiniz şirketin size sunacağı ek ödenekleri göz önünde bulundurmanızda fayda var. Bu ek ödeneklereden bazıları şunlardır:

Japon şirketlerinin sunduğu ek ödeneklerin çeşitleri
  • İkramiye (genelde yılda 2 kez, 「temel maaş × 1~3」→ toplamda 2~6 maaş civarı)
  • Fazla mesai ödeneği
  • Yol parası (ev-iş arası aylık ulaşım masrafının tamamı)
  • Kira ödeneği
  • Aile ve çocuk ödeneği
  • Sertifika ödeneği (Örneğin TOEFL ya da TOEIC’ten belli bir puanın üzerinde alanlara, yüksek lisans ya da doktora mezunlarına belli bir miktarda aylık ödeme yapan şirketler var)
  • Kafeterya ödeneği (Tatil ve spor gibi aktivitelerinizde kullanabildeceğiniz bir ödenek)
  • Yemek ödeneği

2. Japonya dünyanın en büyük 3. ekonomisi

Japonya dünyanın en büyük 3. ekonomisidir. Otomotiv ve elektronik sektörü başta olmak üzere dünya devi haline gelmiş birçok şirketi bünyesinde bulundurmaktadır. Fotrune Global 500 2021 sıralamasında dünya sıralamasındaki en büyük 500 şirket arasında 53 Japon şirketi yer almaktadır. Ayrıca, 2020 yılında küresel patent başvurularında Çin ve ABD’den sonra 3. sıraya yerleşerek 288,432 patent başvurusunda bulunmuştur. Bu istatistik verisi Japonya’nın dünyanın en yenilikçi ülkeleri arasında yer aldığını gösteriyor.

Dünyanın en büyük 3. ekonomisine sahip bir ülkede katılacağınız şirket projeleri ve tecrübe edeceğiniz işler de ona göre büyük olacaktır. Siz de dünya devleri arasına katılarak kariyerinize güç katmak istiyorsanız Japonya sizin için iyi bir seçenek olabilir.

3. Sınırsız kariyer fırsatları

Bir önceki madde de belirttiğimiz gibi Japonya çok büyük bir ekonomiye sahip. Ancak yaşlanan ve azalan nüfusu Japonya’nın gelişmesine engel olan en büyük faktörlerden biri haline gelmiş durumda. Bu da Japon şirketlerde çeşitli değişimler meydana getirdi.

Azalan ve yaşlanan nüfusun Japon şirketlerde meydana getirdiği değişimler:
  1. Küçülen Japon pazarından ötürü mevcut cirolarını korumak için global pazara daha da bağımlı hale gelip, global açılıma hız vermeye başladılar. Bu da Japonya’da eğitim almış yabancı öğrencilere yeni iş olanakları sağlamaya başladı.
  2. Japonya içinde çalışacak genç nüfusun azalmasından ötürü birçok Japon şirketi yurtdışından gelecek olan kaliteli iş gücünü dört gözle bekler oldu.

Son yıllarda Japonya’da özellikle IT alanında çok büyük açık oluşmuş durumda. 2008 yılında Japonya’da IT alanında çalışan yabancı sayısı 18,030 kişiyken 2015 yılında bu sayı yaklaşık 2 katına çıkarark 36,522 ye ulaşmıştır.

Japonya'da IT alanında çalışan yabancı nüfusun değişimi

Ayrıca, Japoya Sanayi Bakanlığı IT sektöründe oluşabilecek iş gücü açığının 2030 yılına kadar 790,000 kişiye ulaşabileceğini belirtiyor.  Son zamanlarda bu açığı kapatmak için Japonca şartı koşmayan şirketler de artmış durumda.

Kaynak: Japoya Sanayi Bakanlığı 「IT人材の最新動向と将来推計に関する調査結果

IT sektörü başta olmak üzere birçok alanda iş gücü açığı olduğundan, Japonya kariyer açısından fırsatlar ülkesine dönüşmüş durumda. Eğer yurtdışında kariyer düşünüyorsanız, Japonya kolayca iş bulabileceğiniz iyi bir seçenek olabilir.

4. İş garantisi

Değişmekte olmakla birlikte hala birçok Japon şirketi Shūshin koyō (終身雇用(しゅうしんこよう)) sistemini benimsemiş olup, çalışanlarına ömür boyu iş garantisi verir. Şirketler iflas etmediği sürece ve de çalışanlar şirket kurallarına uyduğu sürece, siz istifa etmedikten sonra şirketler sizi işten çıkartmazlar. Kafanız rahat bir şekilde ömür boyu maaş güvencesiyle çalışmak istiyorsanız Japon şirketleri sizin için iyi bir tercih olabilir.

5. Şirketlerin eğitim sistemleri çok iyi

Japon şirketlerini batı şirketlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri de çalışanlarının eğitimine verdiği önemdir. Eğer şirketler sizde geleceğe yönelik potansiyel görürlerse sizi işe alıyorlar ve sıfırdan eğitip sizin iş dünyasında başarılı olmanız için ciddi bir yatırım yapıyorlar. Bu sayede çalışanların şirkete olan bağlılığı artıyor ve çok istekli bir şekilde şirket gelişimine katkıda bulunuyorlar. Şirket ve çalışanları arasında win-win modeline dayalı pozitif bir işbirliği meydana geliyor.

6. Japonya’da kalıcı oturum ya da vatandaşlık alma fırsatı

Japonya’da kalıcı oturum

Son yıllarda Japon hükümeti bilimsel ve ekonomik anlamda Japonya’nın gelişimine katıkıda bulunan yabancılara, puan sistemiyle Highly Skilled Professional (HSP) kategorisinden kalıcı oturum vermeye başladı. Bu puan sisteminde 70 ve üzeri puanı 3 yıl boyunca devam ettirenler ya da 80 ve üzeri puanı 1 yıl boyunca devam ettirmeyi başaranlar kalıcı oturum almaya hak kazanıyor.

Highly Skilled Professional (HSP) kategorisinden kalıcı oturum alma şartı
  • 70 ve üzeri puanı 3 yıl boyunca devam ettimiş olmak ya da
  • 80 ve üzeri puanı 1 yıl boyunca devam ettimiş olmak

Puan sistemiyle Highly Skilled Professional (HSP) kategorisinden kalıcı oturum almakla ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak için aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirsiniz.

Japon vatandaşlığı

Ayrıca, 5 yıl boyunca devamlı olarak Japonya’da yaşamış olup bu 5 yılın içersinde 3 yılın üzerinde çalışma vizesine sahip olanlar Japon vatandaşlığına başvuru hakkı kazanıyorlar. Japon vatandaşlığı konusunda bilgi almak için tıklayınız.

Son söz

Bu yazımızda sizlere Japonya’da kariyer yapmanın avantajlarını aktarmaya çalıştık. Yurtdışında kariyer yapmak istiyorsanız, şuan Japonya fırsatlar ülkesi olarak sizi bekliyor. Bundan sonraki yazılarımızda somut olarak Japonya’da nasıl iş bulunacağı konusunda sizlere bilgiler sunmaya devam edeceğiz. Aklınıza takılan birşey olursa çekinmeden bize sorabilirsiniz. Sizleri de Japonya’da kariyer yapmaya bekliyoruz!

    Sponsored link
    Copied title and URL