Kariyer

Yeni Mezun Olarak Japonya’da Nasıl İş Bulunur? | Shuushoku Katsudou

yeni-mezun-olarak-japonyada-nasil-is-bulunur Kariyer

※この記事内にはプロモーションが含まれています。

Japonya’da yeni mezun olarak iş arayan öğrenciler üniversite 3. sınıfa geçer geçmez iş arama faaliyetlerine başlarlar ve 4. sınıfın ilk döneminde iş teklifi alırlar. 2022 yılının Nisan ayında işe başlayacak olan öğrenciler üzerinde yapılan bir anket çalışması 2021 yılının Aralık ayında iş başvuru yapan yeni mezun öğrencilerin %95.21’sinin şirketlerden iş teklifi aldığını gösteriyor.

Kaynak: Recruit 就職みらい研究所「就職プロセス調査 (2022年卒)「2021年12月1日時点 内定状況」

Japonya kendisine özgü bu sistemiyle yeni mezun olmuş iş tecrübesi olmayan öğrencileri daha öğrenciyken iş sahibi yapıyor. Japonya diğer ülkelerle karşılaştırıldığında henüz öğrenciyken iş teklifi alma oranında dünya sıralamasında birinci. İş garantisyle mezun olmak istiyorsanız Japonya’da eğitim alıp iş başvrusu yapmak sizin için isabetli bir tercih olabilir. Bu yazıda Japonya’da yeni mezun olarak iş ararken bilmeniz gerek temel hususları, kullanabileceğiniz yöntemleri, iş arama takvimini ve iş arama için yapmanız gereken hazırlıkları sizlere aktaracağız. Ayrıca, işinize yarayabilecek bir kısım Japonca keywordleri yazı içersine sepiştirmeye gayret göstereceğiz.

Japonca keywordler

新卒採用()(しんそつさいよう,Shinsotsu saiyou) → Yeni mezun işe alımı. Meslek yüksekokulu, üniversite, master ve doktora öğrencilerinin okurken iş tecrübesi olmadan direk işe alınmalarını belirten işe alım sistemidir.

就職活動()(しゅうしょくかつどう,Shuushoku katsudou) → Yeni mezun öğrencilerin iş arama aktiviteleri. Kısaca 就活(しゅうかつ、shuukatsu)olarak da söylenir.

Japonya’da yeni mezun olarak iş aramayla ilgili bilmeniz gereken bazı temel bilgiler

Japonya’da yeni mezun olarak iş arama ve iş teklifi aldıktan sonra işe başlama dünyanın diğer ülkelerinden farklı birçok özelliğe sahiptir. Bu özelliklerin farkında olarak iş aramaya başlarsanız hedefe ulaşmanız kolaylaşır ve işe başladıktan sonra sizi şaşırtacak durumların azalmasını sağlamış olursunuz.

Belirli bir takvimi vardır

Japonya’da yeni mezunlar için iş aramanın üniversite sınavı gibi belirli bir takvimi vardır. Eğer 2024 yılının Nisan ayında çalışmaya başlayacaksanız, 2023 Mart ayında başlayan iş alımı sürecine katılmanız gerekir. Ancak, şirketleri ayrıntılı bir şekilde araştırıp stajlara da katılmanız gerektiği için mezun olmadan 2 yıl önce iş arama faaliyetlerine başlamanızda fayda var.

Şirketler yeteneklerinizden daha çok potansiyelinize bakar

Şirketler sizin halihazırda yapabildiğiniz işlere ya da mezun olduğunuz bölümden daha çok potansiyelinize göre sizi işe alır. İşe girir girmez sizden belirli bir işi yapmanız beklenmez. Önce eğitimden geçersiniz, daha sonra ise alım sürecindeki izlenimlere ve şirkete girdikten sonraki eğitim sürecindeki performansınıza göre size uygun görülen bölüme yerleştirilirsiniz. Yeni mezunların işe alım sürecinde eğitim geçmişi -hangi bölümden mezun olduğunuzdan daha çok iyi bir üniversiteden mezun olmak daha önemli-, iletişim becerisi –yabancılar için Japonca iletişim yetkinliği önemli-, girişkenlik, etrafınızla olan uyum ve şirketin hedefleriyle uyuşmanız gibi özellikler çok önemlidir.

Ömür boyu iş garantisiyle ise alınırsınız

Japonca keywordler

終身雇用(しゅうしんこよう、Shūshin koyō) → Ömür boyu iş garantisi.

Değişmekte olmakla birlikte hala birçok Japon şirketi ömür boyu iş garanti sistemini benimsemiş olup, çalışanlarına ömür boyu iş garantisi verir. Şirketler iflas etmediği sürece ve de çalışanlar şirket kurallarına uyduğu sürece, siz istifa etmedikten sonra şirketler sizi işten çıkartmazlar. Kafanız rahat bir şekilde ömür boyu maaş güvencesiyle çalışmak istiyorsanız Japon şirketleri sizin için iyi bir tercih olabilir.

Ömür boyu iş garanti sistemi azalan çalışan nüfustan dolayı şirketlerin üzerinde yük haline gelmeye başladığından dolayı son zamanlarda bu sistemi bırakan şirketler ortaya çıkmaya başladı. Ancak, bu sistem bir müddet daha hakimiyetini sürdüreceğe benziyor. 

Yaşa göre terfi sistemi uygulanır

Japonca keywordler

年功序列(ねんこうじょれつ、Nenkō joretsu) → Yaşa göre terfi sistemi

Japon şirketleri genel olarak çalışanların şirkette çalıştığı yıl sayısına ya da yaşa göre terfi sistemi uygular. Uzun çalışanların şirketin işleyişine en hakim kişiler olduğu için şirket başarısına daha etkili bir şekilde katkı yaptıkları düşünülür.

Bu sistem hızlı değişen günümüz dünyasında dışarıdan farklı deneyimlere sahip insanları şirket yönetiminine katmanın önünde engel oluşturduğu için ve genç de olsa yüksek performans gösterenlerin terfi etmesine izin vermediğinden dolayı son zamanlarda performansa dayalı terfi sistemini benimseyen şirketler artmakta.

Üye sistemine dayalı istihdam yaygındır

Japonya’da şirketler yeni mezunları işe alır ve sıfırdan yetiştirir. Şirketler çalıştıracağı iş türüne göre gerekli eğitimleri verdikten sonra, şirketin ihtiyacı olan bölümlere yeni alınan mezunlar yerleştirilir. Genel olarak yeni mezun olarak alınanların yapacakları iş türüyle ve Japonya’da çalışacakları coğrafi alanla ilgili bir sınırlama olmaz. Zamanla çalıştıkları bölüm ve coğrafi bölge de değişebilir. Çalışanlardan şirketin ihtiyacına göre her işi yapması istenir. Buna karşılık çalışanlara ömür boyu iş garantisi verilir.

İş türleri

Japon şirketleri genel olarak aşağıda belirtilen 3 iş türünde personel alır.

Japonca keywordler

総合職(そうごうしょくSōgō-shoku) → Terfi şansı olan genel iş türü. Bu iş türüyle ise alınan çalışanların çalışacakları bölüm ve Japonya içersinde çalışacakları coğrafi alan şirketin ihtiyacına göre belirlenir. Şirketin birçok farklı bölümünde çalışarak terfi ederler. Generalist olmaları beklenir.

専門職(せんもんしょく、Senmon-shoku) → Terfi şansı olan teknik bilgi gerektiren iş türü. Genel olarak R&D bölümünde çalışanlar bu iş türünden işe alınırlar. Bu iş türüyle işe alınanlar genelde aynı bölümde terfi ederler. Specialist olmaları beklenir. Ancak, şirketin ihtiyacına göre farklı bölümlere kaydırılma ihtimalleri vardır.

一般職(いっぱんしょくİppan-shoku) → Terfi şansı kısıtlı olan genel ofis çalışanlarını belirten iş türüdür. Çalıştıkları bölüm ve coğrafi alan kısıtlıdır. Bundan dolayı, terfi ile yükselemezler ve maaş artışları kısıtlıdır.

İş rotasyonu

Japon şirketleri işe aldıkları çalışanların uzun süre çalışıp ileride şirket içersinde yönetici pozisyonuna gelmesini isterlerler. Bundan dolayı, yönetici pozisyonuna gelene kadar, çalışanlardan şirketin birçok bölümünde çalışıp şirketin genel işleyişine hakim olması beklenir.

Son dönemlerde Japonya’daki şirketler, hızlı değişen dünya standartlarına uyum sağlayabilmek için iş tanımı sınırlandırılan specialist alımını arttırmaya başladılar. Bu tarz işe alımlarda çalışanlarla şirketlerin ihtiyacına göre belirli bir süreliğine anlaşma yapılır ve şirketin ihtiyacı bittiğinde anlaşmanız sona erdirilir. İş garantiniz yoktur.

Sponsored link

Japonya’da yeni mezun olarak iş ararken kullanabileceğiniz yöntemler

Web siteleri

Japonya’da yeni mezun olarak iş ararken kullanabileceğiniz yüzlerce web sitesi var. Hepsini aynı anda bir yazıda tanıtmamız mümkün olmadığından ötürü, bu yazımızda web sitelerini kullanım amaçlarına göre kategorilere ayırıp her kategoriye dair başlıca bir kaç örnek vermeye çalışacağız.

Genel iş arama siteleri

Bu sitelerde şirketleri topluca araştırabilir ve başvuru takvimiyle ilgili bilgi alabilirsiniz. Ayrıca şirket tanıtımları gibi bir çok etkinlikten haberdar olabilir ve şirketlere başvuru yapabilirsiniz.

Mynavi(マイナビ)

  • Yeni mezunların en çok kullandıkları ve en çok memnun kaldıkları web sitesi
  • 2023’te kayıtlı şirket sayısı 26772
  • Kullanım amacı: İlginizi çeken şirketleri araştırıp başvuru yapmak
  • Site dili: Japonca

Rikunabi(リクナビ)

  • Mynavi ile aynı konsepte sahip. Mynavi de olmayan bir kısım şirketlerin iş ilanları burda olabildiğinden ötürü Mynavi ile birlikte Rikunabi‘yi de kullanmanızda fayda var.
  • Kullanım amacı: İlginizi çeken şirketleri araştırıp başvuru yapmak
  • Site dili: Japonca

Belirli bir alana yoğunlaşan iş arama siteleri

Bu sitelerdeki iş arama ile ilgili bilgiler belirli bir alana özgüdür. Hedef kitlesi sınırlı olduğundan daha bu siteleri kullanarak kendi ilginizi çeken şirketler hakkında daha ayrıntılı bilgi alma şansınız var.

Gaishi Shuukatsu(外資就活)

  • Japonya’daki yabancı şirketlerinin ve büyük Japon şirketlerinin iş ilanları, stajları ve seçim sürecine dair bilgilendirici yazılar yer alır.
  • Kullanım amacı: İlginizi çeken şirketleri araştırıp başvuru yapmak ve şirketlerin seçim süreciyle ilgili bilgi almak.
  • Site dili: Japonca

Acaric(アカリク)

  • Yüksek lisans ve doktora mezunlarına yönelik bir site. Acaric, öğrenciler ve şirketleri bir araya getiren bir çok organizasyon düzenlemekle birlikte şirketlere başvurmanızı sağlamaya yönelik ya da şirketlerden size teklif gelmesine yönelik de bir çok faaliyet gösteriyor.
  • Özellikle doktora mezunu iseniz mutlaka kullanmanız gereken bir site.
  • Kullanım amacı: İlginizi çeken şirketleri araştırıp başvuru yapmak, şirketlerden doğrudan iş teklifi almak ve yüksek lisans/doktora mezunlarına yönelik düzenlenen etkinliklerden haberdar olmak.
  • Site dili: Japonca

Şirketlerin size iş teklifi getirdiği siteler

Bu sitelerde siz bilgilerinizi siteye girdikten sonra size ilgi duyan şirketler görüşme yapmak için sizinle irtibata geçerler. Siz şirketlere değil şirketler size başvururlar.

OfferBox

  • Yeni mezunların en çok kullandığı offer tipi web sitesidir.
  • Start-up şirketlerinden büyük şirketlere kadar 10,433 civarı şirket kayıtlıdır.
  • Bu siteyi kullanan öğrencilerin iş teklif alma oranı %93.6.
  • Kullanım amacı: Şirketlerden direk iş teklifi almak.
  • Site dili: Japonca

doda campus(dodaキャンパス)

  • 2021 yılında offer tipi iş arama sayfaları arasında müşteri memnuniyetinde ilk sırada yer aldı.
  • Anlaşmalı olduğu şirket sayısı 6800 civarı.
  • Kullanım amacı: Şirketlerden direk iş teklifi almak.
  • Site dili: Japonca

Şirketlerin kendi siteleri

Her şirket iş ilanı sayfalarına ilan vermenin yanında kendi sitelerinden direk olarak da başvuru kabul ediyor. Eğer hangi şirkete başvuru yapacağınıza karar verdiyseniz, başvurmak istediğiniz şirketin web sitesine gidip başvurunuzu yapabilirsiniz. Aşağıda özellikle yabancı öğrencileri istekli bir şekilde ise alan 3 şirketin başvuru sayfalarını sizlerle paylaşacağız.

Rakuten

Shiseido

Mercari

Yabancı öğrencilere yönelik siteler

Son yıllarda Japon şirketleri yurtiçinden çalışan ihtiyacını karşılamakta güçlük çektiği için, yurtdışından direk yeni mezun öğrenci alımı ya da Japonya’da yaşayan kaliteli yabancı öğrencileri işe almaya yönelik de bir çok iş arama sitesi ortaya çıkmaya başladı.  Bu sitelerde sadece yabancı öğrencilere yönelik iş ilanları olduğundan iş bulma oranınız oldukça artar. Ancak bu sitelerdeki ilanlar sayı olarak az olduğu için yukarıda tavsiye ettiğimiz web siteleriyle birlikte kullanmanızı tavsiye ederiz.

Ryukatsu

Ayrıntılı bilgi için gelecek bölümdeki işe alım ajanslarına bakınız.

Job Tree Japan

Ayrıntılı bilgi için gelecek bölümdeki işe alım ajanslarına bakınız.

İşe alım ajansları

IT求人ナビ新卒

  • IT alanında iş arayan yeni mezunlara yönelik bir site. IT şirketleri ve IT alanında iş rayan öğrencileri eşleştirme hizmeti veriyor.
  • Kullanım amacı: Bir kariyer danışmanı eşliğinde IT alanında kendinize uygun şirkete başvuru yapmak.
  • Site dili: Japonca

Ryukatsu

  • Japonya’da iş bulmak isteyen yabancı öğrenciler ya da iş tecrübesi olup Japonya’da yeni bir kariyer hedefleyen 「Japonya’da iş arayan yabancılara özel」bir web sitesidir.
  • Kendiniz ile ilgili gerekli bilgileri girdikten sonra işlere başvuru yapabiliyorsunuz. Ryukatsu’dan bir kariyer danışmanı size başvuru sürecinizde yardımcı oluyor.
  • Japonya’da yabancılara yönelik şirket tanıtımları hakkında bilgi alabilir ve stajlara da başvuru yapabilirsiniz.
  • Kullanım amacı: Bir kariyer danışmanı eşliginde Japonya’da yabancılara yönelik iş ilanlarına ulaşmak ve başvuru yapmak.
  • Site dili: Temel olarak Japonca, bir kısmı İngilizce

Job Tree Japan

  • Japonya’da iş bulmak isteyen yabancı öğrencilere özel bir web sitesidir.
  • Kendiniz ile ilgili gerekli bilgileri girdikten sonra size uygun işi bulmanız konusunda bir kariyer danışmanından yardım alarak başvuru sürecinizi yürütüyorsunuz.
  • İşe kabul aldıktan sonra da işe girene kadar ihtiyacınız olan konularda size yardımcı olmaya devam ediyorlar.
  • Kullanım amacı: Bir kariyer danışmanı eşliginde Japonya’da yeni mezun yabancı öğrencilere yönelik iş ilanlarına ulaşmak ve başvuru yapmak.
  • Site dili: İngilizce ve Japonca seçeneği var.

Kariyer fuarları

Kariyer fuarlarında birçok şirketi aynı anda ziyaret edip şirket tanıtımlarına katılabilirsiniz. Aynı zamanda şirket çalışanlarıyla canlı olarak görüşüp şirket hakkında bilgi alabilir ve şirketlerin yabancı öğrencileri işe almaya yönelik düşünceleri ve beklentileri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. İstekli bir şekilde soru sorarak şirkete ilginiz olduğunu belirtmenizde fayda var. Mynavi ve rikunabi gibi sitelere kayıt olursanız kariyer fuarlarından haberdar olabilirsiniz.

Üniversitenizin kariyer merkezi

Üniversinizin kariyer merkezi iş aramaya başlarken ziyaret etmeniz gereken ilk yerdir. Doğru kullanmayı başarabilirseniz kariyer merkezi sizi kısa zamanda başarıya ulaştırabilir.

Kariyer merkezleri size nasıl yardımcı olur?
  • İş aramanın nasıl yapılması gerektiğine dair bilgilendirici seminerler düzenler.
  • Şirketleri davet eder ve öğrencilere yönelik şirket tanıtımı yapılmasını organize eder.
  • Üniversiteye gelen iş ilanlarını öğrencilere duyurur.
  • Mezunlardan daha önce sizin başvurmak istediğiniz şikete girmiş birisi varsa sizi irtibata geçirir.
  • Mezun öğrencilerin tecrübelerini kayıt olarak tutar ve gelecek nesillerin faydalanmasını sağlar.

Eğer kariyer merkezinin tavsiyesiyle bir işten kabul alırsanız reddetme şansınız yoktur. Reddettiğiniz takdirde şirket ile kariyer merkezinin güven ilişkisi kırılacağından işi kabul ettikten sonra reddetme ihtimaliniz varsa baştan başvuru yapmamanızda fayda var.

Devletin sunduğu servisler

Japon devletinin Japonya’da yaşayan yabancıların iş aramasına yardımcı olmaya yönelik hizmet merkezleri var. Tokyo, Nagoya, Osaka ve Fukuoka şehirlerinde bulunuyor. İş bulmanıza yardımcı olacak hizmet merkezlerinin web sitelerine ve adreslerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu hizmet merkezlerinde genelde küçük ve orta ölçekli şirketler tavsiye edilir. Büyük şirketlerde iş arayan öğrenciler için bu servis merkezlerini kullanmak çok uygun olmayabilir.

Japonya’da yeni mezun olarak iş arama takvimi

Japonya’da yeni mezun olarak iş arama takvimi
  • Yukarıda belirtilen takvim KEİDANREN (Japan Business Federation)’e üye şirketler için geçerlidir. Yabancı şirketler, küçük ve orta ölçekli şirketler bu takvime uymazlar. Yıl boyunca takvime bağlı kalmaksızın iş teklifi yapabilirler.
  • Japonya’daki büyük şirketler için hala bu takvim geçerli olsa da yavaş yavaş bu anlayış kaybolmakta. Son zamanlarda takvime uymaksızın erkenden iş teklifi getiren birçok şirket var. Bundan dolayı, iş aramaya ne kadar erken başlarsanız o kadar iyidir. Mezun olmadan 2 yıl önce iş arama faaliyetlerinize başlarsanız acele etmeden sakince iş aramak için fırsatınız olur.
Sponsored link

Şirketlere başvuru yapmadan önce yapmanız gereken hazırlıklar

Japonca keywordler

自己分析(じこぶんせき, Jiko bunseki) → Öz analiz

業界研究(ひょうかいけんきゅう, Gyōkai kenkyū) → Sektör araştırması

企業研究(きぎょうけんきゅう, Kigyō kenkyū) → Şirket araştırması

OB・OG訪問(OB・OGほうもん, OB・OG Hōmon) → OB・OG Ziyareti

インターンシップ(Internship) → Staj

Öz analiz

Öz analiz iş aramaya başlamadan önce güçlü ve zayıf yanlarınızı anlamaya, ilgilerinizi ve değer yargılarınızı yeniden kavramanıza, geçmişe bakarak gelecekte ne yapmak istediğinizi tekrar düşünmenize yardımcı olan bir süreçtir. Bu süreç sayesinde kendinizi yeniden keşfedecek ve kendinize en uygun işi bulma konusunda iyi bir başlangıç yapmış olacaksınız.

Sektör araştırması

Kendiniz hakkında yaptığınız analizden sonra sıra geldi hangi sektörde çalışmak istediğinize karar vermeye. Japonya dışındaki ülkelerde üniversitede okuduğunuz bölüm, çalışacağınız sektörü seçerken çok önemli rol oynuyor. Ancak Japonya’da mühendislik gibi teknik bilgi gereltiren işler dışında mezun olduğunuz bölüme bağlı kalmaksızın sektör seçimi yapabilirsiniz.

Aşağıdaki web sitesini kullanarak Japonya’daki sektöreler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Rikunabi sektör analizi

Şirket araştıması

Çalışacağınız sektöre karar verdikren sonra sıra o sektördeki şirketleri araştırmaya geliyor. Şirket araştırması için Mynavi(マイナビ) ve Rikunabi(リクナビ) gibi sitelere ek olarak şirketlerin kendi sitelerinden yararlanabilir ve şirket tanıtımlarına katılarak ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Yabancı öğrencilerin en dikkat etmesi gereken husus, şirkette yabancı çalışan olup olmadığıdır. Hiç yabancı çalışanı olmayan bir şirkete giderseniz yalnızlık çekebilir ve alışmakta güçlük yaşayabilirsiniz.

OB・OG Ziyareti

Şirketler hakkında doğru bilgiler edinmenin en isabetli yollarından biri elbette o şirkette çalışanlara sormak olacaktır. Başvuracağınız şirketlere karar verdikten sonra üniversitenizin kariyer merkezine gidip mezunlar arasında o şirkette çalışan birinin olup olmadığını öğrenebilir ve irtibat bilgilerini alıp iletişime geçebilirsiniz. Direk ziyaret edemeseniz bile sormak istediğiniz bir konu olursa mail yoluyla irtibat kurabilirsiniz.

Eğer üniversitenizin mezunları arasında başvurmak istediğiniz şirkette çalışan biri yoksa, bilgi toplamak istediğiniz şirketlerin çalışanlarıyla sizi buluşturan Matcher dan yararlanabilirsiniz.

Stajlar

Stajlar sayesinde çalışmak istediğiniz sektör ve girmek istediğiniz şirket hakkında bilgi toplayabilir ve kendinize uygun olup olmadığını deneme fırsatı elde edersiniz. Stajlara katılmış olmak diğer öğrencilere göre sizi bir adım öne geçirir. Staja katılmış olmak mülakat aşamasında işe alınmanız için pozitif bir rol oynar. Eğer stajlarada yüksek performans göstermeyi başarabilirseniz, stajdan direk iş teklifi alma imkanınız da var.

Sponsored link

Başvurudan iş teklifi alana kadar geçen süre

Japonca keywordler

エントリー(Entorī) → Başvuru

会社説明会(かいしゃせつめいかい、Kaisha setsumeikai) → Şirket tanıtım toplantısı

エントリーシート(Entorīshīto) → Başvuru formu

筆記試験(ひっきしけん, Hikki shiken) → Yazılı sınav

面接(めんせつ, Mensetsu) → Mülakat

内定(ないてい, Naitei) → İş teklifi

Başvuru

Şirketlerden işe alım ile ilgili bilgi almak, şirket tanıtımlarına katılmak ve başvuru formunu teslim edebilmek için başvuru yapmanız gerekiyor. Bu başvurudan sonra şirketler size mail yoluyla ya da kendi sistemleri üzerinden ulaşarak işe alım süreciyle ilgili sizlere bilgilendirme yapacaklardır. Şirketlere Mynavi(マイナビ) ve Rikunabi(リクナビ) gibi siteleri kullanarak ya da şirketlerin kendi siteleri üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

Başvuru yapmanız demek kesin olarak başvuru formunu doldurup seçim aşamasına kalmak için müracaat etmeniz anlamına gelmiyor. Bu aşamada şirketlere olan ilginizi gösteriyor ve başvuru süreciyle ilgili bilgi topluyorsunuz.

Şirket tanıtım toplantısı

Başvurudan sonra şirketler genel olarak başvuru yapan öğrencilere yönelik şirket tanıtımı yaparlar ve başvuru takvimi hakkında bilgi verirler. Bunu bir toplantı salonunda öğrencileri toplayarak yapabildikleri gibi online olarak da yapabilirler.

Son zamanlarda koronadan dolayı şirket tanıtım toplantıları ağırlıklı olarak online yapılmaktadır.

Başvuru formunun teslimi

Başvuru formunu teslim etmeniz resmi olarak şirkete başvurduğunuz anlamına gelir. Başvuru formunun içeriği şirketten şirkete değişmekle birlikte genel olarak aşağıdaki maddeler yer alır:

Başvuru formunun içeriği
  • Şirkete başvurma sebebiniz
  • Kişisel Promosyon
  • Öğrencilik döneminizdeki başarılarınız
  • Öz geçmiş

Başvurmak istediğiniz şirketlere daha önce başvuru yapıp kabul alan kişilerin başvuru formu için hazırladıkları içeriklere ulaşmak için Unistyle adlı web sitesinden ücretsiz olarak yaralanabilirsiniz.

Yazılı sınav

Şirketler genel olarak seçim aşamasında kullanmak amacıyla yazılı sınav yaparlar. Bu sınavlar kişilik testi ve temel bilgi seviyenizi (Matematik, İngilizce vb.) ölçmeye yönelik testlerdir. Çoğunlukla online olarak yapılır ancak bazı şirketler şirkete çağırıp kağıt tabanlı test olarak da yapabilirler. En çok kullanılan tes SPI3’dır. Aşağıdaki web sitesinden ücretsiz olarak örnek deneme testine girebilirsiniz.

「玉手箱」「SPI WEBテスティング」「Web-CAB」「TG-WEB」も同梱されているので、インターンシップ対策もバッチリ!

Mülakat

Mülakat aşaması işe kabul almanızdaki en önemli faktörlerden biridir.  Genel olarak başvuru formunda yazdığınız şeyler üzerinden sorular gelir.  Akıcı bir Japonca ile soruları cevaplamanız çok önemlidir. Şirkete göre iş teklifi alıncaya kadar girmeniz gerek mülakat sayısı 2-4 arasında değişir.

Mülakat çeşitleri
  • Münazara: Bir grup öğrenci belirli bir konuda kendilerine verilen konuda tartışarak ortak bir fikre ulaşması şeklinde düzenlenir. Amaç iyi bir fikir sunmak değil etrafınızla uyumlu çalıştığınızı göstermektir.
  • Grup mülakatı: Birkaç öğrenci ile aynı anda mülakata girersiniz. Sorulan sorulara sırayla yanıt verirsiniz.
  • Bireysel mülakat: Bir öğrenciye karşılık mülakatı yapan kişi sayısı 3-4 kişidir. Sadece verdiğiniz cevapların tutarlılığına değil davaranışlarınıza da bakarak sizi değerlendirirler.

İş teklifi

Mülakatlarda şirkete uygun aday görülürseniz telefon ya da mail ile iş teklifi alırsınız. Size kabul edip etmeyeceğinize dair düşünmek üzere bir süre tanınır. İş teklif töreni yapılana kadar iş teklifi resmiyetten daha çok söz verme aşamasındadır. Eğer bu törene katılırsanız siz resmi olarak işi kabul ettiğinizi şirketler de sizi resmi olarak işe almayı kabul ettiğini belirtmiş olur. Bu aşamada şirketler size ciddi bir sebebiniz olmadıktan sonra işe gireceğinize dair bir belge imzalatır. Ancak bunun resmi bir bağlayıcılığı yoktur. Bu aşamadan sonra da işe girmeyi reddedebilirsiniz ancak kendinize olan güveni sarsmış olursunuz.

Son söz

Bu yazımızda sizlere yeni bir mezun olarak Japonya’da nasıl iş bulunacağını kapsamlı bir şekilde aktarmaya çalıştık. Japonya’da yeni mezun olarak iş bulmak istiyorsanız Japonya’daki meslek yüksekokulları, üniversiteler, yüksek lisans programları ve doktora programlarından mezun olmanız şansınızı büyük oranda arttıracaktır. Yeni mezun olarak yurtdışından başvuru yapıp kabul alma şansınız çok düşüktür, ancak denemekle kaybedeceğiniz birşey yoktur. Japonya’da yeni mezun olarak işe başvuru yapmak çok kompleks bir süreç olduğundan merak ettiğiniz birşey olursa çekinmeden bize sorabilirsiniz. Bize sosyal medyadan ulaşabilir ya da aşağıdaki iletişim formundan sorularınızı ulaştırabilirsiniz. Şimdiden iş başvuru sürecinizde sizlere başarılar diliyoruz!

Çalışmalarımızı beğeniyor ve daha da büyüyerek devam etmesini istiyorsanız, bir kahve alarak bize destek olabilirsiniz.

    Sponsored link
    Copied title and URL