Yaşam

Japonya’ya geldikten sonra yapmanız gereken işlemler | Oturum izni alarak gelenler için

japonyaya-geldikten-sonra-yapmaniz-gereken-islemler Yaşam

Öğrenci vizenizi ya da çalışma vizenizi aldınız ve uçağa binerek Japonya’ya geldiniz.  Japonya’daki hayat döngüsüne katılmanız için aralarında resmi işlemlerin de olduğu bazı yapmanız gereken işlemler mevcut. Bu yazıda sizlere sunacağımız işlemleri yerine getirdikten sonra konforlu bir şekilde Japonya’daki yeni hayat serüveninize start verebilirsiniz.

Sponsored link

1. Havaalanında oturum kartınızı alın

Japonca keywordler

 在留ざいりゅうカード(Zairyū kādo)→ Oturum kartı

Uzun dönem Japonya’da yaşayacağınız herhangi bir vize türüyle Japonya’ya gelmiş iseniz havaalanında oturum kartınızı teslim alıp Japonya’ya giriş yapıyorsunuz. Ayrıca, öğrenci vizesi ile gelip part-time iş yapmayı planlıyanların havaalanındaApplication for Permission to Engage in Activity Other Than That Permitted under the Status of Residence Previously Granted」adlı belgeyi doldurarak part-time çalışma izni almaları gerekiyor. Bu belgeyi havaalanına iniş yapmadan hazırlamış olursanız işlemlerinizi hızlı bir şekilde halletmiş olursunuz.

Henüz nerede çalışacağınız belli değilse 12., 13. ve 14. maddeyi doldurmak zorunda değilsiniz.

Immigration Services Agency of Japan’ın web sitesinden belgeyi indirmek için tıklayınız.

2. Seyahat kartı alın: Suica card

Suica card

Japonya’da toplu taşımayı yoğun olarak kullanacağınız için, trene ya da otobüse binerken her seferinde bilet almak size ciddi bir zaman kaybı yaşatacağından gelir gelmez havaalanında ya da kalacağınız yerin yakınlarındaki bir JR istasyonundaki bilet makinelerinden Suica Card çıkartmanızı tavsiye ediyoruz.

Son dönemlerde uygulama olarak telefonunuza indirip, telefonunuzu Suica Card olarak da kullanabiliyorsunuz.

Mobile Suica Uygulaması

Mobile Suica uygulamasına uyumlu akıllı telefonlar:

Uyumlu Iphone modellerini görüntülemek için tıklayınız.

Uyumlu Android modelleri görüntülemek için tıklayınız.

Mobile Suica uygulamasi: Iphone / Android

Mobile Suica üzerinden para yükleyebilmeniz için kredi kartına sahip olmanız gerekiyor.

Suica Card’ı kullanarak konbinilerden alışveriş de yapabiliyorsunuz.

Sponsored link

3. Belediye işlemleri

Belediyede yaptırmanız gereken birçok işlem var. Bundan dolayı aynı gün içersinde 3-4 saatinizi ayırarak hepsini yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.

3.1- Adres kaydı yaptırın

Japonca keywordler

住民異動届じゅうみんいどうとどけ(Jūmin idō todoke)→ Adres değişikliği bildirimi

Japonya’ya giriş yaptıktan sonra 14 gün içersinde kaldığınız yerin adresinin bağlı olduğu belediyeye gidip 「住民異動届(じゅうみんいどうとどけ)(Jūmin idō todoke – Adres değişikliği bildirimi)」adlı belgeyi doldurup adres kaydınızı yaptırmanız gerekir. Adres kaydınızı yaptırdıktan sonra yeni adresiniz oturum kartınızın arkasına yazılacaktır.

Geçici bir süre kaldığınız hotel ya da Airbnb evlerinin adreslerini kullanarak adres kaydı yaptıramazsınız.

3.2- Sağlık sigortasına kayıt olun

Japonca keywordler

国民健康保険こくみんけんこうほけん(kokumin kenkō hoken)→ Ulusal sağlık sigortası

Adres kaydınızı yaptırdıktan sonra sıra geldi sağlık sigortasına kayıt olmanıza. Japonya’da yaşayan her bireyin sağlık sigortasına girmesi zorunlu. Yerli yabancı her birey eşit şartlarda sağlık sigortasının sunduğu hizmetlerden yararlanabiliyor. Japon devletinin sunduğu sağlık sigortasına sahip olmanız durumunda sağlık harcamalarınızın sadece %30’unu ödemeniz yeterli oluyor.

Sağlık sigortasına kaydolduğunuzda hemen orada sağlık sigorta kartınızı alırsınız. Daha sonra evinize aylık ya da topluca ödeme yapabileceğiniz fatura gönderilir.

NOT

Aylık sigorta için ödemeniz gereken ücret bir önceki yılın yıllık gelirinize göre belirleniyor. İlk yıl, bir önceki yıla dair hiç geliriniz olmadığından en düşük ücretlendirmeye tabi tutulursunuz. Sonraki yıllarda, burs alarak ya da ailelerinin gönderdiği para ile yaşamını sürdüren öğrenciler gelirlerinin olmadığını belirttiklerinde 1000-2000 yen gibi cüzi bir ödemeyle sağlık sigortasına sahip olmaya devam edebiliyorlar. Part-time iş yapmanız durumunda bu ücret biraz artabilir.

Eğer bir şirkette iş bulup Japonya’ya gelmişseniz şirketiniz sizin adınıza sağlık sigortasına kayıt işlemlerini gerçekleştireceği için kendiniz kayıt yaptırmanız gerekmez.

3.3- Ulusal emekliliğe kayıt

Japonca keywordler

国民年金(こくみんねんきん)(kokumin nenkin)→ Ulusal emeklilik

国民年金制度(こくみんねんきんせいど)(kokumin nenkin seido)→ Ulusal emeklilik sistemi

Kimlerin emekliliğe kayıt olması gerekir?
  • 20 yaş ve üzeri 60 yaşın altındaki Japonya’da yaşayan her birey

Emeklilik sigorta ücreti olarak aylık 16,590 JPY ödemeniz gerekmektedir. Eğer öğrenciyseniz ve ödeyecek kadar geliriniz yoksa erteleme ya da muafiyet başvurusu yapabilirsiniz.

Eğer bir şirkette iş bulup Japonya’ya gelmişseniz şirketiniz sizin adınıza ulusal emeklilik sistemine kayıt işlemlerini gerçekleştireceği için kendiniz kayıt yaptırmanız gerekmez.

Eğer Japonya’da uzun süre kalıp kalıcı oturum ya da vatandaşlık almayı düşünüyorsanız, 20 yaşına gelince mutlaka ulusal emeklilik için kayıt yaptırınız. Bu sizin ülkeye bağlılığınızı gösteriyor olup, kalıcı oturum ya da vatandalık başvrularınızda olumlu etki ediyor.

4. İnkan (kişisel mühür) yaptırın

Japonca keywordler

 在留

実印(じついん) (jitsuin) → Ev ve araba alırken kullandığınız, belediyeye kayıt ettirmek zorunda olduğunuz resmi geçerliliği olan kişisel mühür

銀行印(ぎんこういん) (ginkōin) → Banka işlemlerinde kullanılan kişisel mühür

認印(みとめいん) (mitomein) → Günlük hayatta bir şeyi onaylamak için kullanılan kişisel mühür

Japonya’da imza kültürü çok yaygın olmadığından resmi bir belgeyi onayladığınızı belirtmek için inkan yaptırmanız gerekli.

Jitsuin, ginkōin ve mitomein denilen üç çeşit kişisel mühür çeşidi vardır. Jitsuin ev ve araba alırken kullanıldığı için Japonya’ya gelir gelir gelmez ihtiyacınız olacak bir inkan çeşidi değildir. Ginkōin banka işlemlerinizde ve mitomein günlük hayattaki diğer işlemlerinizide ihtiyacınız olan inkan çeşitleridir.

Japonya’ya ilk geldiğinizde ihtiyacınız olan inkan çeşitleri
  • Ginkōin → Banka işlemleriniz için
  • Mitomein → Günlük hayattaki onay gerektiren resmi işlemleriniz için
Nerede inkan yaptırabilirim?
  • İnkan yapan dükkanlardan
  • Amazon ve Rakuten gibi online satış platformları üzerinden

Dileyenler Amazon üzerinden set olarak ginkōin ve mitomein alabilirler. Eğer aşağıdaki 2’li inkan setini alacaksanız Amazon’dan ürünü satın aldıktan sonra size gelen maile cevap yazarak inkanınıza yazılmasını istediğiniz ismi belirtmeniz gerekiyor.

İnkana isminizi yazdırırken oturum kartınızdaki soy adınızın yazılış şekliyle yazdırmanızda fayda var. Katakana kullanmak zorunda değilsiniz. İngilizce karakterleri kullanarak da inkan yaptırabiliyorsunuz.

Sponsored link

5. Banka hesabı açtırın

Japonya’da banka hesabı açtırabilmek için Japonya’da oturum sahibi olmanız ve oturum sahibi olarak en az 6 ay yaşamış olmanız gerekiyor. Bu nedenle, 6 ay geçmeden birçok bankadan hesap açtırmanız mümkün değildir. Sadece “Japan Post Bank” Japonya’ya gelir gelmez banka hesabı açtırmanıza izin veriyor, ancak bu banka hesabı da bir kısım kısıtlamalar içeriyor. Banka hesabı açtırmak için Japonca okulunuzun yakınlarındaki ya da çok merkezi bir yerde bulunan –muhtemelen buralarda sizden önce diğer yabancılar hesap açtırmışlardır- Japan Post Bank’ın bir şubesine giderek hesap açtırabilirsiniz.

Japan Post Bank’ta hesap açtırmak için ihtiyacınız olanlar

1. Oturum kartı

2. İnkan (ginkōin)

3. Telefon numarası (Bu aşamada geçici de olsa bir telefon numarası bulundurmanızda fayda var)

Bu aşmada açtırdığınız Japan Post Bank hesabı kısıtlı özelliklere sahiptir. Kısıtlanmış Japan Post Bank hesabı ile yapabileceğiniz ve yapamayacağınız işlemler:

Yapabileceğiniz işlemler

  • Japonya içinden para transferi almak
  • Hesabınıza para yatırmak
  • Hesabınızdaki parayı ATM’den çekmek

Yapamayacağınız işlemler

  • Japonya içi ve dışına para transferi yapmak
  • Yurtdışından para transferi almak

Japonya’da 6 ay yaşadıktan sonra bu kısıtlanmaların kaldırılması için Japan Post Bank’a başvuru yapabilirsiniz ya da başka bir bankadan yeni bir hesap açtırabilirsiniz.

TAVSİYE

Gelmeden önce mutlaka Wise hesabı açtırmanızı tavsiye ediyoruz. Wise hesabında Japon Yeni olarak paranızı tutabilir ve Japonya içi para transfer işlemlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Wise ile ilgili ayrıntılı bilgiyi aşağıdalı yazımızda bulabilirsiniz↓↓

6. SIM kartı alın

Japonya’ya geldikten hemen sonra bir GSM şirketinden SIM kartı alma konusunda, Japonca’nızın yeterli olmamasından ve de -eğer 2 yıldan az vizeye sahipseniz- vizenizin süresinden ötürü zorluk yaşama durmunuz olabilir. Bu nedenle başta komplike işlemlerden uzak durmak adına biraz pahalı da olsa Mobal adlı GSM şirketinden SIM kartınızı alıp size uygun planı seçerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Üstelik havaalanına indiğiniz anda SIM kartınızı teslim alabiliyorsunuz. Ödemeyi de kredi kartı ya da paypal ile yapabiliyorsunuz.

Mobal GSM şirketinin uzun dönemli Japonya’da kalacaklar için sunduğu tarifeler

Birkaç ay geçip Japonya’daki hayata alıştıktan ve Japoncanız yeterli seviyeye geldikten sonra, internet üzerinden başvuru yaparak 格安SIM (ucuz SIM) kartı sağlayan şirketlerden SIM kartı alabilirsiniz.

格安SIM (ucuz SIM) kartı sağlayan şirketlerin bazıları

#İlginizi çekebilir↓↓↓

Son söz

Bu yazımızda sizlere Japonya’ya geldikten sonra yapmanız gereken işlemleri aktarmaya çalıştık. Tüm bunları kendi kendinize halletmeye çalışmak biraz zor görünüyor olabilir ancak hiç endişelenmeyin. Son yıllarda Japonya’da yabancı sayısında büyük artış olduğu için belediyeler ve bankalarda doldurmanız gerekli olan belgelerle ilgili İngilizce açıklamalar bulabilirsiniz. Yine de zorlandığınız noktalar olursa çekinmeden bize sorabilirsiniz. Bize sosyal medyadan da ulaşabilirsiniz.  

Twitter

Instagram

    Sponsored link
    Copied title and URL